Riksmästerskap i tomtskådning lördag 4 september 2010

Dyudden, Gäddeholm, Västerås

Vy morgon
Vy söderut över Ridöfjärden kl.08.37.

Vy kväll
Vy mot sydost över vik av Ridöfjärden kl. 18.47.

Nr Art Antal
1 Grågås +238 hs
2 Vigg 19 hs
3 Storskarv +7 hs
4 Rödhake 2 hs
5 Gräsand +6 hs
6 Koltrast +1 hs
7 Taltrast +1 hs
8 Sädesärla 10 hs
9 Talgoxe 10 hs
10 Skäggdopping 2 s
11 Grönsiska 20 hs
12 Kråka 3 hs
13 Blåmes 5 hs
14 Sävsparv 1 hs
15 Gråtrut 20 hs
16 Ringduva 25 s
17 Entita +1 hs
18 Lövsångare 2 så s
19 Korp 1 h
20 Gärdsmyg 1 hs
21 Bofink 1 hs
22 Nötväcka +1hs
23 Skrattmås 5 hs
24 Ladusvala 7 hs
25 Rörsångare 1 hs
26 Skata 1 h
27 Trädpiplärka 2 hs
28 Järnsparv +1 h
29 Spillkråka 1 hs
30 Hussvala 1 s
31 Grönfink 5 hs
32 Sparvhök 1 s
33 Trädkrypare 1 h
34 Drillsnäppa 1 h
35 Ormvråk +1 s
36 Fiskmås 1 s
37 Gråhäger 1 h
38 Nötkråka 1 s
39 Havstrut 1 s

s = sedd, h = hörd, så = sång, + = minst. Antalet anger summan under dagen.

Jämför med resultat från tidigare år (1998-2005 från gamla tomten på Enhagen)
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2007
2008
2009

RM 2010
Lördag den 4 september genomfördes landets trettonde riksmästerskap i tomtskådning. Jag började skåda kl 04.13. Skådade till 21.00 (plus ett par korta stunder därefter för att lyssna efter kattuggla) med avbrott för frukostpaus ca 09.45-10.25. När jag kom ut efter frukosten och satte mig í en stol så knoppade jag in en halvtimme. Intensiteten i skådningen varierade från aktiv skådning under morgon och kväll till passiv skådning då jag vistades ute på tomten under hela dagen. De senaste två åren har regn och frisk vind dragit ner artantalet så i år hoppades jag på att komma i närheten av 2007 års RM-rekord på 48 arter från denna tomt, men idag var det inget fågelsträck över tomten så trots hårt kämpande på kvällen för att nå 40 arter stannade det vid 39 arter. Om den obestämda falken flugit närmare hade det blivit 40...

Väder
Sammantaget en vacker höstdag. Som vanligt var det långkalsonger, dunjacka, mössa och handskar som gällde vid start, denna gång på grund av den kalla morgongen. Det var bara knappt 3 grader när jag började och den temperaturen höll sig till 06.30, då de första solstrålarna tittade fram. 09.25 var det 8 grader och 15.30 nära 17 grader.

Det var stjärnklart och nymåne vid start. Jupiter med fyra månar kunde skådas i tubkikaren. Under förmiddagen kom det tunna moln som solen lyste igenom och på eftermiddagen blev det även lite spridda tjockar moln. På kvällen klarnade det upp. Vinden var svag N-NV hela dagen. Jag hade trott att den vindriktningen skulle gynna fågelsträcket men så var inte fallet.

Fåglar
39 arter. Det var under det förväntade. Vi flyttade till detta hus den 28 oktober 2006 och detta var därför det fjärde riksmästerskapet på denna tomt. Det bästa året hittills var det första (2007) med 48 arter. 2008 blev det 42 arter (med fem timmars regn) och ifjol bara 32 på grund av måttlig-frisk vind rakt in mot tomten. Med den väderprognos som var för dagen hade jag hoppats på ett antal liknande det för 2007 men det var alltför liten rörelse på fåglarna för att jag skulle ens komma i närheten av rekordet. Av de sammanlagt 61 arter som setts under RM:n 2007-2010 blev fiskmås, gärdsmyg och havstrut nya RM-arter.

Vår tomt brukar visserligen inte ha något bra småfågelsträck men det brukar åtminstone vara en del sädesärlor som sträcker, men i år sågs bara stationära sädesärlor. Kanske vara några av ungfåglarna som höll till vid bryggan från det par som häckat på vårt hustak. Två trädpiplärkor var det enda som kunde kallas sträckande fåglar som passerade tomten. Den första landade för övrigt i en buske i strandkanten, där jag kunde titta på den i tuben. Nummer två hördes lockande inte alltför långt efter den andra så eventuellt var det samma fågel som hängt kvar?

Nya årsarter från tomten blev gärdsmyg (de älskar rishögar och nu sågs en fågel vid en rishög intill vår kompost), ormvråk, trädpiplärka och nötkråka (sedd i tuben i fint medljus under sen kväll när den flög över skogskanten i öster).

När det gäller rovfåglar var det en sparvhök som flög förbi udden och en ormvråk som sågs på drägligt håll. Fem andra rovfåglar noterades på håll. När en vråk som låg i skruv med en annan vråk gjorde utfall mot den andra vråken tyckte jag att det lyste vitt om övergumpen på den ena fågeln, men när den låg i skruv kunde jag inte se det (svårt håll). Det kunde ha varit en fjällvråk, men jag kunde inte räkna den. Synd, hade varit nytt tomtkryss. Ett nytt tomtkryss var i princip den falk jag såg i öster (eftersom jag inte har någon artbestämd falk från tomten tidigare), men det var för långt håll för att jag skulle kunna artbestämma den. Ovansidan verkade gråaktig, vilket utesluter tornfalk, och den var tämligen stor, vilket utesluter stenfalk, så lärkfalk och pilgrimsfalk återstod som kandidater.

Fågelmatningen med solrosfrö hade talgoxe, blåmes, entita, nötväcka, bofink, grönfink och gräsand. Under sommaren har vi haft två familjer med gräsänder som kommit till uteplatsen och tiggt mat. I brist på bröd brukar de gå och leta mat under fågelmatningen.

Bland missade arter som borde ha varit möjliga märktes björktrast och större hackspett. Idag blev en hona av spillkråka den enda hackspettsarten. En fågel satt en kort stund i en död klibbal på tomten.

Observationer minut för minut
Normala skådardagar noteras de allra flesta arter före kl. 10.00. Jag hade 41 arter 2008 och 46 arter 2007 kl. 10. I år noterades dock sex nya arter efter kl. 10, varav fyra från kl. 18.
Antal arter

Fjärilar
Med tanke på vädret magert vad gäller fjärilar. En rov-eller kålfjäril sågs på knölsyska. En amiral och en hona av citronfjäril var på blommande klippstånds, som med sina stora oranga blommor gav en fin färgkombination. Blommande syrenbuddleja borde ha dragit flera fjärilar.

Däggdjur
Dvärgfladdermus hördes med ultraljudsdetektorn vid 55 kHz i mörkret kl 20.50, då det var 7 grader. På morgonen var det väl för kallt för att de skulle vara ute.

En ekorre hördes i ett träd, men såg den inte vid fågelmatningen, där den brukar visa ina cirkusnummer när den försöker komma åt fröna. Rådjur hördes bröla från Båtbygget och kor råmade bortåt Herrgårdsängen.

Vårtbitare och gräshoppor
Morgonen var för kall för vårtbitare. Under dagens hördes och sågs kärrgräshoppa och backgräshoppa. På eftermiddagen hördes en grön vårtbitare och på kvällen tre buskvårtbitare. Tidigare i år har jag hört cikadavårtbitare, men de var tysta idag.

Trollsländor
Minst två blodröd ängstrollslända sågs. Denna art är den vanligase arten som jag brukar kunna artbestämma på tomten av de fem arter jag noterat tidigare på tomten. En partrullerande art som länge gäckat mig eftersom jag aldrig sett den sittande fick jag äntligen se sitta stilla nu. Det var en art av mosaiktrollslända, har inte fått till något namn ännu, som sattes sig på en lodrät stolpe på balkongen. Jag fick ta fram en stege för att kunna fotografera den.

Musslor och snäckor
När jag gick förbi vår båtplats såg jag att det låg två allmän dammussla uppspolade på stranden. Jag lade ner dem i vattnet eftersom de verkade vara levande och såg då att det var flera musslor på botten på mycket grunt vatten inom någon meter från stranden. Började tro att de trängts upp nära land eftersom det var rätt mycket växtförna som bildat ett lager på botten längre ut. Utrustade med ett durkslag började jag sila bort växtförnan. Det dök då upp flera musslor och sammanlagt blev det hela 31 stycken av levande allmän dammussla, plus skal av fyra-fem samma art. Dessutom blev det minst två levande och 20 skal av döda trubbsumpsnäcka. En levande och tre döda skal av trolig örondammsnäcka, blev en ny tomtart. Även skalet av en mindre, skör snäcka var en ny tomtart, men den måste jag nog skicka iväg för att få artbestämd. Tidigare i sommar hittade jag på ön Stora Hällgrund (0,9 km från vår tomt) skal av de rödlistade flat dammussla och äkta målarmussla, så det finns skäl att ta en extra titt på de snäckskal man tittar. Det är inte helt trivialt att göra artbestämningar, men där har jag fått hjälp av Naturhistoriska Riksmuseet och Göteborgs Naturhistoriska musem.

Övrigt
Maria såg en snok, men jag hann inte fram att se den. De övervintrar i hålor mellan stenblock alldeles intill huset.

En handfull fiskar utanför bryggan vållade ett visst huvudbry. Jag tänkte på mört, men de hade inte röda ögon eller röda fenor, utom en av de större som hade röda fenor undertill och röd stjärtfena, men ögonen var inte röda som de borde vara på mört. Har även unga mörtar röda ögon kom jag undra över.

En bålgeting flög runt vid blommande höstgullris och en del obestämda humlor flög också omkring, däribland en jättestor som jag fick rädda ur en hink med vatten och kom mig därför inte för att fotografera den.

Maria plockade blek kantarell på tomten och jag kunde genom studier av frukter i stereolupp verifiera att det var slamkrypa Elatina hydropiper, som jag tidigare i år sett på botten intill båtplatsen. Första kända fyndet av denna växt i Mälardalen i Västmanland sedan 1966! Nya växttomtarter blev dessutom en buske av alm och en buske av trolig häggmispel. Märkligt att jag inte sett dem tidigare... Har inte full koll på artantalet på spontana kärlväxter på tomten, men det borde vara runt 300 nu.

 

Uppdaterad 2012-09-09


besökare sedan 5 september 2010