Klubb Tomt 100

Som ett led i övergången till att använda Artportalen enligt nedan lägger jag från och med januari 2009 inte in nya medlemmar i Klubb Tomt 100 i medlemsförteckningen på denna site, med förhoppning att en medlemslista ska kunna skapas i Artportalen. Gamla medlemmar kan under en övergångsperiod fortsätta att rapportera uppdateringar till mig för uppdatering av medlemslistan på denna site, men jag ser gärna att även gamla medlemmar börjar att använda Artportalen. Under övergångsperioden kommer det alltså att finna olika medlemslistor på denna site och Artportalen, men det får vi leva med...

Rapportera med Klubb Tomt 100 som projekt i Artportalen!

Gör så här:


Redan innan jag 1996 passerade 100 arter från min tomt väcktes tanken att bilda en Klubb Tomt 100 (Club Yard 100), för att stimulera andra till tomtskådning och få en uppfattning om hur många arter det hängs in på tomter runt om Sverige. I januari 1997 gjorde jag slag i saken och startade Klubb Tomt 100. Tomtskådning är ett bra sätt att börja lära sig fåglar. När intresset och nyfikenhet växer stimuleras man till att lära sig mera och göra nya upptäckter.

Förutom att främja det allmänna intresset för fågelskådning är en tanke till vidareutveckling att kunna använda ett nätverk av tomtskådare för olika undersökningar som en form av miljöövervakning. Projekt Feeder Watch i Nordamerika är ett föredöme. Förutom att ge god statistik om förändringar i fågelfaunan, ger den även många människor ett engagemang i miljöövervakning. Dagens barn är morgondagens beslutsfattare. Hur ska de få någon känsla för miljöhänsyn om de inte kan skilja på en talgoxe och en skata? Vore inte ett svenskt "Projekt Feeder Watch" ett passande projekt för Sveriges skolor, högskolor och universitet? En växande aktivitet i Sverige är SOF:s "Vinterfåglar inpå knuten" i januari som började 2006.

Mer om de nordamerikanska aktiviteter finns att läsa på The Great Backyard Bird Count och Project FeederWatch!

"Den vanliga människan som jobbar på kontor i en storstad, som pendlar och handlar; tv och tvättstugan, vänner och släkt till helgen; som helt enkelt aldrig är ute i någon annan natur än hörnsneddningen över en gräsmatta vid Konsum; som helt enkelt aldrig ser någon annan biologisk mångfald än den mellan långhårig och strävhårig tax; som kan färre träd än bilmodeller, färre fåglar än dvd-titlar - jag menar, vem ska få denna vanliga människa att offra komforten för att barnbarnen ska kunna kolla på grodor och hackspettar In Real Nature?" Ur krönikan Barr i kalsongerna är inte rekreation... i Sveriges Natur nr 1/2003 av Maja Aase, Kulturnytt, Sveriges Radio.

Krav för medlemskap

För att bli medlem i Klubb Tomt 100 krävs att du sett minst 100 arter (raser räknas ej) från din tomt, enligt de regler som anges i Tomtskådning från början. Det kostar inget att vara medlem i KT1. Klubben är helt baserad på denna och tillhörande websidor, det finns alltså ingen annan (pappersbaserad) klubbinformation.

Som ett led i övergången till att använda Artportalen där man rapporterar i projekt Klubb Tomt 100 lägger jag från och med januari 2009 inte in nya medlemmar i medlemsförteckningen på denna sida. Gamla medlemmar kan under en övergångsperiod fortsätta att rapportera uppdateringar till för uppdatering av medlemslistan på denna sida (ange gärna vilka dina nya arter är), men jag ser gärna att även gamla medlemmar börjar att använda Artportalen.

Även om du ännu inte sett 100 arter från din tomt kan du komma med som aspirant till Klubb Tomt 100!

 


Tomtskådning i litteraturen
I boken "Volvo lastvagnar" författad av norrmannen Erlend Loe berättas om den hängivne scouten och fågelskådare von Borring och här finns även Klubb Tomt 100 omnämnd, med ett urval av reglerna för att bli medlem.


Tomtskådarna är många
Vid en undersökning som gjorde i USA 1991 fann man att 63,1 miljoner vuxna matade fåglar vid sin bostad! (Winging It, October 1996).


Tomtskådning är coolt
"Så: tomtskådning bör applåderas och stödjas. Tomtskådning är coolt. Bättre tio kryss i trädgården än ett i Gemträsk. Tomt är livet!" ur artikeln "På min tomt är det aldrig tomt" av Lotta Malmstedt, Vår Fågelvärld 8/2001.


The Longest Yardlist
Paul Lehman och Shawneen Finnegan i Cape May, New Jersey, USA noterade Black-tailed Gull (Svartstjärtad mås) i december 1998 som art 300 på sin tomtlista. Världsrekord? (ur Winging It , November 1999).


Klubb Tomt 100 rekommenderar 6-7 holkar (i trädgården).

Uppdaterad 2022-09-08
Skapad 1997-01-21

Tillbaka till startsida för Klubb Tomt 100

Free counter and web stats Besöksstatistik