Riksmästerskap i tomtskådning 4 september 2004

Meddela Ditt resultat här! Bor du i Dalsland, Gästrikland, Hälsingland, Härjedalen, Jämtland, Lappland, Medelpad eller Värmland kan du bli bäst i ditt landskap oavsett hur många arter du sett eftersom det inte kommit in några rapporter därifrån!

Årets vinnare blev Anders Kornestedt på Smedsgård, Halland med 105 arter.

Bäst i Norrland
50
arter. Övre Buddbyn, Boden. Mats Bergquist.

Landskap Antal tomter Högsta antal
Norrbotten 2 50
Västerbotten 2 40
Gästrikland 0 -
Hälsingland 0 -
Härjedalen 0 -
Jämtland 0 -
Lappland 0 -
Medelpad 0 -

Bäst i Svealand
86 arter. Bondevrak. Lage Johnson och Johan Åhlén.
Landskap Antal tomter Högsta antal
Uppland 13 81
Sörmland 5 74
Västmanland 4 77
Närke 2 86
Dalarna 1 46
Värmland 0 -

Bäst i Götaland
105 arter. Smedsgård, Halland. Anders Kornestedt och medskådaren Stephan Sundström.
Landskap Antal tomter Högsta antal
Skåne 10 74
Öland 6 97
Halland 3 105
Småland 3 55
Västergötland 3 58
Bohuslän 2 78
Gotland 2 87
Blekinge 1 63
Östergötland 1 42
Dalsland 0 -


RM:et i Media
Naturmorgon i P1 hade telefonnintervju med Bengt Stridh kl. 06.25 och två timmar senare.

Blekinge Läns Tidning publicerade artikeln Tomtskådare spanar in i flygande hemligheter den 6 september.

Sydöstran publicerade artikeln Mats spanade in tusen fåglar från sin trädgård den 8 september.

Upsala Nya Tidning publicerade artikeln Med pippi på att skåda hemifrån den 6 september.

Jag blev uppringd av Vestmanlands Läns Tidning under söndagen. De skulle återkomma i morgon när resultatet var klart, men det blev inte av.

Om du känner till att RM:et uppmärksammats i media på något vis vore jag tacksam om du tipsade om det.

RM 2004
55 tomter med 78 skådare deltog i årets RM. Intresset för tomtskådning ökar fortfarande i Sverige, vilket märks på att Klubb Tomt 100 fortfarande ökar. Det är nu 323 medlemmar och RM:et är ett bra tillfälle att göra PR för fågelskådning, både från tomten och på andra platser. Tack alla för deltagandet och alla positiva omdömen! Det sporrar mig att fortsätta med ett RM även nästa år. Tomtskådning är kul!

Jag skulle vilja föreslå att vi håller RM i tomtskådning 2005 lördag den 3 september.

Jag tycker också att det skulle vara kul med ett vår-RM också men det är bara att erkänna att det är för mycket på våren för att jag ska orka hålla i en vårtävling. MEN, om det finns någon annan som vill vara "arrangör" då kan du väl höra av dig till så får vi diskutera det hela.

Om man ska hålla ett vår-RM tror jag inte man kan ha det tidigare än mitten av maj, typ helgen 14-15 maj. I början av maj kan det fortfarande vara skidföre i norra Sverige, :-). Mitten av maj är dock för sent för att vara optimalt för åtminstone min egen tomt, då snarare andra halvan av april normalt är bättre. Våren 2003 satte jag tomtrekord den 2 maj då förmånligt (o)väder gjorde att det nästan blev storslam på sjöfåglar. Just vädret den aktuella dagen spelar en större roll än valet av datum enligt min erfarenhet.

Ett vår-RM i mitten av maj kräver dessutom gedigen försäsongsträning eftersom det är flera skådartimmar då...

Se artlistor från
Enhagen,Västerås. Bengt Stridh.

Solens upp- och nedgång
Kan ses på SMHI:s hemsida: http://www.smhi.se/apps/sun/vader_soluppned.html
Ort Upp Ned
Luleå 05:23 19:39
Stockholm 05:55 19:40
Malmö 06:22 19:53

Väder
SVT:s väderprognos på fredag kväll var följande:

"Det blir en varm och solig sensommardag i stora delar av landet. Visserligen kan det börja med lokala dimmor och dimmoln, men fram på dagen sedan mest soligt med bara lätt eller växlande molnighet. I Lapplandsfjällen mest molnigt och lite regn, kanske lite regn även i Tornedalen."

och på lördag morgon lät det så här (den högra bilden visar läget kl 07.30)


"Dimma och dimmoln på många håll än så länge, men fram på dagen soligt sensommarväder i större delen av landet. I Lapplands- och Jämtlandsfjällen och även i Tornedalen mest molnigt och lite regn. På Gotland och i ostligaste Svealand ganska molnigt under dagen, men troligen inget regn. "

Vindhastighet
När man anger vindhastigheten på land gäller följande (från SMHI:s hemsida)

Vindhastighet (m/s) I ord Vindens verkningar
0-0,2 Lugnt Inga; rök stiger nästan rätt upp.
0,3-1,5 Svag vind Knappt märkbara; vindens riktning visas av skorstensrök.
1,6-3,3
"
Blad rörs; vindfana visar vindens riktning.
3,4-5,4 Måttlig vind Blad och tunna kvistar sätts i rörelse.
5,5-7,9
"
Kvistar och tunna grenar rör sig hela tiden; damm och lös snö virvlar upp.
8,0-10,7 Frisk vind Mindre lövträd börjar svaja; grenar rör sig; vågor med kammar på större sjöar.
10,8-13,8
"
Stora trädgrenar rör sig.
13,9-17,1 Hård vind Hela träd svajar; man går inte obehindrat mot vinden.
17,2-20,7
"
Kvistar bryts från träden; besvärligt att gå i det fria.
20,8-24,4
"
Mindre skador på hus; takpannor blåser ner .
24,5-28,4 Storm Träd rycks upp med roten; betydande skador på hus.
28,5-32,6 Svår storm Stora skador.
>32,6 Orkan Mycket stora skador.

Synpunkter
Roligt som vanligt, och det finns helt enkelt få skådaraktiviteter jag känner mig lika engagerad i!

Helt ok, skitroligt faktiskt. Tyvärr fick dagen diverse avbrott pga förberedelser inför ett bröllop vi skulle på under eftermiddagen.

Bra tidpunkt! roligaste fågeltävlingen alla kategorier.

Ha det bra & tack för ännu ett höjdarmästerskap!

Detta är en av årets höjdpunkter, även om det kändes som en ganska "sömnig" fågeldag p g a av en klar natt med lite sträckläten och en alltför vacker dag. Dock positivt med svag vind. Efter kl 12.00 och sju timmar framöver var det trögt. Annars är tiden perfekt, dvs vecka 36. Jag ser redan framåt mot ett nytt RM 2005. Tack Bengt för ditt engagemang.

Bästa tid på året.

Kul tävling, men trist väder gjorde att det inte var något fågelsträck att tala om.

Bra tidpunkt: flera sommarfåglar kan vara kvar samtidigt som höststräcket börjar märkas. Som vanligt roligt och spännande - vi var oerhört taggade efter att ha missat tävlingen i fjol.

OK med tiden. 4 arter sämre än förra året, mest beroende på det usla vädret på morgonen. 2003 hade fler sträckare kommit igång, men en del av hcäkfåglarna hade istället hunnit försvinna.

Bra tid på året för tomten (artantalet sjunker snabbt senare), men det är aningen mer dramatiskt när väl sträcket är mer i gång. Det är dock alltid lika roligt

Ur skånsk synpunkt hade det varit bättre att lägga tävlingen senare i september, men man får tänka på norrlänningarna. Det vore också roligt med en tomtkryssartävling i senare delen av maj!

Perfekt, händer mycket i markerna vid denna tidpunkt. Ev kunde man kanske lägga den senare för att få bättre skjuts på sträcket. Stillsam tillvaro som är rätt skön att växla dagens stress och måsten med. Uppskattas varje gång lika mycket av grannarna också som dyker upp med fågelböcker och goda ideer. Tack för trevligt arrangemang

Bra tidpunkt.

Kul evenemang, bra att det uppmärksammas i P1:s Naturmorgon.

Bra tävling!

För oss ligger tidpunkten rätt, trots att årets sträckrörelser uteblev. Hade varit roligt att pröva ett Vår-RM någon gång!

En härlig tradition!

Första helgen i september passar oss bra. Hoppas det blir samma tidpunkt nästa år.

Lika kul som alltid. Tidpunkten är bra! Jag slet hårt hela dagen och fick ett nytt bästaresultat.

Bra tid.

Kollision med Finnkampen och ishockeyn. Bortsett från detta en mycket trevlig tävling (speciellt när man inte klara att köra bil p.g.a. ryggproblemen).

Lite för tidigt för oss, inget sjöfågel- eller rovfågelsträck, men det har väl också med vädret att göra som var ganska sensommarbetonat. Kul att du fortsätter med denna tävling, där man får en chans att träffa likasinnade och ha skoj. Till nästa gång införskaffa en bra samlings-cd med lockläten. Har du något tips?

Eftersom en tomt i ett villaområde inte har en chans att tävla med tomter på havsuddar etc, så tycker jag att det gärna fick finnas några alternativa hedersutnämningar som: -Procent av tidigare rapporterade arter från tomten (för vår tomt idag: 33/82x100= 40.2%). -Bäst i Göta-, Svea- och Norrland är ett annat prisförslag. -Flest tomtkryss (inget för mig i år) är ett tredje alternativt nobelpris. Bästa hälsningar och tack för att den här trevliga tävlingen är återkommande.

Trevligt evenemang, tidpunkten kan diskutteras men det viktiga är att det blir av. Är ju lika för alla, förutom lokalen. Tack för att du tar dig tid till att organisera detta evenemang.

Flytta fram tävlingen en vecka!

På vårsidan skulle artantalet förmodligen varit större. En tävlingsdag per årstid kunde vara intressant att prova.

Som vanligt hur skoj som helst. Kanske det vore dags för en vårtävling?

Kul!

Bra tidpunkt (efter de kraftiga regnen tidigare i veckan på Öland).

Det är ett roligt sätt att tävla på.


Resultat
Rariteter bör alltid rapporteras till lämplig raritetskommitté enligt riktlinjer från Sveriges Ornitologiska Förening och de olika länsföreningarna. Rapportera också gärna till Svalan.

Vinnande artlista från Smedsgård:
Siffror i parantes är i förekommande fall dagstotalen: 05.00-06.00 Järnsparv (7) Taltrast (4) Tofsvipa Gluttsnäppa Grågås Rödhake Enkelbeckasin Häger Svartnäppa (minst 4) Trädpiplärka Storspov Gulärla Koltrast Ängspiplärka Gråtrut Silltrut Havstrut Knölsvan Skrattmås Fiskmås Ejder Kricka Gräsand Bläsand Småskrake Storskarv Kråka Stenskvätta Råka 06.00-07.00 Drillsnäppa (3) Grönbena (4) Ortolansparv (1) Stenfalk (2) Ljungpipare (6) Rödbena Gulsparv Kustsnäppa (ca 30 juv+1 ad) Kärrsnäppa (ca 200) Spovsnäppa (ca 10 juv) Större strandpipare (ca 100) Skäggdopping (5 juv+2 ad) Sädesärla Gärdsmyg (2) Pilfink (3) Bofink Hämpling (ca 40) Gråsparv (2) Småsnäppa (ca 20) Myrspov (5) Sånglärka Bergfink (minst 2) Mindre korsnäbb (ca 75) Grönfink Rödstrupig piplärka (1) Steglits (3) Sandlöpare (ca 40) Standskata (7) Gråsiska (ca 15) Lövsångare Fasan (1) Buskskvätta (ca 15) Ladusvala Backsvala Brushane (ca 20) Mindre strandpipare (2 juv) Roskarl (3 juv) Mosnäppa (4) 07.00-08.00 Kaja Sjöorre (2) Turkduva (2) Svarthakedopping (3 juv + 1 ad) Ormvråk (1) Stjärtand (3) Sparvhök (17) Kungsfågel (2-3) Blåmes Talgoxe Kustpipare (3 ad + 1 juv) Ringduva Hussvala Grönsiska (ca 10) Knipa (1) 08.00-09.00 Rödspov (1 islandica) Myrsnäppa (1 juv) Storlom (2 juv) Ärtsångare (1) 09.00-10.00 Brun kärrhök (5 juv) Tornfalk (2) Sävsparv (1) Skogsduva (2) Gråhakedopping (1 ad + 1 juv) Stare 10.00-11.00 Forsärla (2) Fisktärna (1) 11.00-12.00 Kentsk tärna (3) Skogssnäppa (1) 12.00-13.00 Tamduva (5) 13.00-14.00 Pilgrimsfalk (1 ad + 1 juv) Törnsångare (3-4) 14.00-16.00 Mat och vila 16.00-17.00 Grå flugsnappare (2) Törnskata (1 juv) Tornseglare (2) 17.00-18.00 18.00-19.00 Skata (2) Dvärgmås (2 juv) Gravand (11 juv) 19.00-20.00.

Antal Landskap Plats & skådare Tomttyp & läge Väder & kommentarer
105 Halland Smedsgård. Anders Kornestedt och medskådaren Stephan Sundström.
Fick även hjälp av grannen Torbjörn Vik som stötte en skogssnäppa och hittade törnskatan.
Fritidshus. Huset har en tomt på ca 1500 kvm. Huset ligger i en isolerad dunge utmed Hallandskusten. Utsikt över havet, strandängar och åmynning.
Vi skådade från 05.00 till 20.00.
Soligt och varmt med lätt molnighet. Från gryningen fram till halv 11 svag ostlig vind, därefter SV ca 6 m/s. Från 17-tiden i princip vindstilla. Fantastisk dag, 80 arter redan klockan 8! Mängder med rastande vadare, bl.a. ca 40 sandlöpare, 1 myrsnäppa och 1 rödspov (islandica). Roligaste arterna (förutom rödspoven) var ortolansparv 1, rödstrupig pip 1, dvärgmås 2, pilgrimsfalk 2 och törnskata 1(ganska ovanlig här). Missade både trädkrypare och rödstjärt som höll till utom synhåll hos grannar!
97 Öland Nedra Ålebäck 9:10. Lars Högström. Fristående hus. Östra Öland. Avstånd till sjön, 800 meter, sydspets av skogsdunge.

Soligt, svaga vindar som bara kunde anas vara från nord,nordost. Gräshoppssångare som ny tomtare. Ett mäktigt sträck av änder under hela dagen.

91 Halland Anders Persgård, Glommen, Falkenberg. Stefan Lagerblad.

Hästgård. Ser hav men ett stort fält med fodermajs skymde sikten i år

Sol med svag sydostlig vind. En skön dag med vetskapen att bonden inte längre är min kompis, 10 arter kostade han mig minst. Två nya tomtX ängshök och kaspisk trut, tre ortolaner. Vänner som drog på ortolan missade dem men såg göktyta (som jag fortfarande inte har på tomtlistan).

89 Öland Segerstads fyr. Christian Cederroth med benägen hjälp av helgens vadarekursdeltagare. Fristående hus. Dunge vid havet på SÖ Öland

Molnighet 1/8, svag vind, +22°C, vattenstånd +25 cm. Vilken vadarekurs och tomt-x-tävling som spin off! Nog för att jag må vara part i målet, men vi har sett över 2000 vadare av 21 arter! Bland dessa t.ex. drömobsar av 6 juv. smalnäbbade simsnäppor. Att vid grillen höra hälften av dem sträcka iväg under kvällen var heller inte fel. Stor sträckdag dessutom! 20 000 änder på sträck som bonus! Även 3 labbar, 2 dvärgmåsar, första prutgåsen och årta på sträck och rast. Rastande märks jorduggla, 3 blåhakar, stenfalk, 3 sävsångare, rosenfink m.m. Se vidare på http://innova.mine.nu/~segerstad/. Alltid lika spännande på morgonen! Slapp tack vare vadarekursen uppleva den alltid tunga, nyartslösa tiden mellan kl. 11 och 16!

87 Gotland Skoga Sundre. Gösta Reiland.

Fristående hus. Högt läge, ser ut över alvret i ost, barshage udd och flisviken i
söder, skogedalen och hoburgens fyr i väst. muskmyr i nord.

mulet,måttlig vind, bra sikt. tyvärr endast förmidags bevakning pga. resa .Mycket fågel i
rörelse, roligaste obsar videsparv och 9 gråsälar. gott om amiraler.

86 Närke Bondevrak. Lage Johnson och Johan Åhlén.

Fristående hus på landet. 1200 m från Hjälmaren ser en skynt av sjön på 1500 m håll.

Vindstilla - Dimma fram till 10:30 sedan soligt och varmt. Sträckande Ortolansparv 04:00 och 590 Bläsänder mellan 16:30 och 17:30. Dåligt med rovisar men ganska komplett på tättingsidan. 86 arter är nytt dagsrekord för tomten. Tidpunkten är idealisk för min tomt. Vädret kan dock vara mer optimalt. Helst mulet på morgonen och uppklarnade med SV vind är idealet.

82 Öland Beteby. Per och Johan Magnusson. Medskådare var Gerd och Jesper Magnusson samt Anneli Wedin.

Fritidshus. 555 kvm tomt. Utsikt över Kalmarsund. Avstånd till strandlinjen ca 700 m.

Dagen inleddes med 11 plusgrader, vindstilla och lätt dimma. Dålig sikt över havet. När solen väl hade stigit upp ville den aldrig sluta skina på oss. Över 20 grader hela dagen.

När dimman lättade vid åttatiden samtidigt som Gerd och Anneli startade makservicen kändes det som om tävlingen startade på allvar.Det pirrade i maggropen eftersom detta var premiäråret för oss men när vi summerade dagen kände vi oss rätt så nöjda med vår insats. Bonusfynd: obestämd korsnäbb, obestämd lom, obestämd fladdermus, räv, fälthare samt två åkersorkar som både infångats och slukats av grannens katt "Busan".

81 Uppland Vendelsjön Blåsut. Mats Fredriksson.

Fritidshus. Inland vid insjö tomt 991 kvadrat.

Mestadels klart och soligt svaga vindar-vindstilla. Havsörn 2ad,Bläsand 40,Brunand 22,Mindre hackspett 1, Törnskata 3,Steglits 1, Kricka 2, Sångsvan 2,Brushane 2, Backsvala 1, Kustpipare 1, Blåhake 1, Stenknäck 1,
Lärkfalk 2, Rödbena 3, Fiskgjuse 1, Ormvråk 7, Sparvhök 1, Sädgås 15, Råka 1, Duvhök 1.

80 Uppland Ängslyckan, Åhl, Vendelsjön. Anders Arnell och Karin Gerhardt. Medskådare Berndt Godin. Fristående bostadshus på landsbygden. Inland, 250 m från fågeltorn vid södra Vendelsjön (så här års huvudsakligen ett träsk). Tomt 3200 kvm. Vi ser skog och åker på avstånd, annars mest betesmarker, strandängar och vass.

Skådade 0415-1215 samt 1315-1915. Fina förhållanden. Länge vindstilla, sedan svag N-vind. Cirka 20 grader på dagen. En del molnighet på fm, annars mest soligt. Endast lite morgondimma.
Började härligt med grötfrukost till levande ljus utomhus kl 0415. Innan det grytt hade vi redan 16 arter, däribland kattuggla, vattenrall och sånglärka. Intensiv morgon med koncentrerad skådning, besök från Upsala Nya Tidning, kontakter med medtävlare och 59 arter till kl 0830. Kl 0540 lyfte den stora ladusvaleflocken från vassen – ca 600 ex – men trots ihärdig kamp hittade vi bara var sin hus- resp backsvala på hela dagen.
Till kl 12 pågick vårt interna Vendelsjö-mästerskap med fyra deltagande tomter. Den gemensamma genomgången visade att vi tillsammans skrapat ihop hela 100 arter (blev till slut 101). Vi är alltså totalt sett lika bra som kusttomterna i sydsverige!
Eftermiddagen gav endast 8 nya arter, precis upp till 80. Trots stryk med 1 art av lokalkonkurrenten är vi mycket nöjda med det. Ett nytt tomtkryss – kustpipare som väckte oss ur em-slummern. Andra obsar var t.ex. 3 råkor, 50 sträckande bläsänder, lärkfalk, 2 duvhökar, mindre hackspett, flera blåhakar, 10-15 dubbeltrastar, 14 storskarvar och ovanligt mycket förbiflygande tamduvor.
Den värsta ”dippen” var att den unga göken som hållit till på tomten från 16 augusti till och med 3 september inte var kvar på RM-dagen!

78 Bohuslän Strandbynäs, Forshälla. Jan Uddén

Villa. Jag sitter på hustaket och har minst en halvmils utsikt åt alla väderstreck. Har 180 grader utsikt mot inneskärgård och 180 grader utsikt mot jordbruk- och skogsmark.

Stjärnklar natt, dimma från 05.00-08.15, resten av dagen soligt med enstaka höga moln. En direkt upprepning av RM 2003 för min del, där flera triviala arter svek (t.ex nötskrika, hämpling,rödbena, fiskgjuse m.fl. Roligaste obsen var en flock på 7 st nötkråkor mot väster. Det "luktade" smalnäbbade. Är det månne en invasion på gång ?
Däggdjur: Rådjur, Knubbsäl o Nordisk fladdermus
Dagfjärilar: Amiral 1ex (första i höst!), påfågelöga,Silverstreckad pärlemorfjäril 1ho, Björksnabbvinge 1ho, Kålfjäril, Citronfjäril, Sandgräsfjäril, Svingelgräsfjäril
Hopprätvingar: Grön vårtbitare, Buskvårtbitare, Backgräshoppa, Liten klubbgräshoppa.

77 Västmanland Vevde 18,vid ån från Fläcksjön,150m norr färjebron. Göran Ljunggren (leif Carlberg,Björn Nordén,RalfLundmark)

Fritidshus. Inland vid å, ängsmarker med sjö på avstånd

Morgondimma som lättade vid 09-tiden därefter klart och vindstilla, något tilltagande vind på eftermiddagen. Videsparv,Blåhake,Gransångare,M hackspett,Lärkfalk,Blå Kärrhök,Bivråk,Havsörn,Streck av stjärtänder,Storskarv,Sädgäss;St Strandpipare,kan nämnas.

74 Skåne Nykulla, Rörum. John Kvarnbäck, Aron Edman. Fristående hus. Ligger något upphöjd i skogslandskap uppbrutet av betesmarker och små åkrar. Ca 2 ha stor tomt.

Soled å grannt! Störtsa överraskningen var en rörsångare som skuttade runt i en hägg. För övrigt blev det under dagen tre nya arter på tomtlistan.

74 Sörmland Mälby Kvarn N Malmköping. Jukka Väyrynen.

Fristående hus på landet. Inland vid sjön Skundern. Nära till vassvik, strandskog och barrskog i norr.

Först lättande dimma, vindstilla och ca 10 grader, senare klart och lugnt med några enstaka små vita moln och ca 22 grader. Av däggdjur hördes de lokala bävrarna i strandkanten (har sin bohåla intill min båt), rådjur och grannarnas tuppar (dock inga påfåglar i år!). Av grannarnas aktiviter märktes ivrigt pangande med salongsgevär på förmiddagen och en förbipasserande luftballong. Plåtfåglarna (flygplan) var också påfallande många denna morgon. Bland obsarna kan nämnas: minst fyra lärkfalkar (vilka fångade sländor hela obstiden), tre ljungpipare (ovanligt här),mindre hackspett, ca 3000 sträckande ladusvalor, två nötkråkor och höstens första sträckande bergfinkar.

72 Halland Galtabäck. Fredrik Björck Fristående hus sk Hallandslänga. Ser havet, Lerjan, Galtabäcks skär.

Morgonen:Kallt, klart, svag sydlig vind. Mitt på dagen: varmt, höga slöjmoln, fåtal cumulusmoln i inlandet, sjöbris. Roligaste arterna: Lärkfalk, Glada. Bonus: Svartkråka.

67 Uppland Skinnarbo, Vendelsjön. Bernt Thorssell (tomtägare), Bosse Åkerlund (medskådare).

Fritidsstuga med brygga. Ligger vid stranden av norra Vendelsjön, mitt emot Örbyhus slott, utsikt över sjön, barrskog bakom stugan, vass/säv och strandskog vid sjön.

Samma som övriga vid Vendelsjön. Obsar bl.a. blåhake, vattenrall, mindre hackspett, ärtsångare, stjärtmes, nötkråka. Bra blandning och ett bra resultat denna första gång i tomt-RM. Kungsfiskaren som var här för någon vecka sedan dök dock inte upp, trots specialgjorda anordningar för att locka tillbaka den.

66 Sörmland Bergshammars Västergård. Kalle Brinell

Hus tillhörande bondgård. Huset ligger i kanten av en dunge omringat av åkrar.

Helt klart, varmt och nästan vindstilla. För bra väder! Mycket klent sträck. Vädret för fint. Intressantare obsar: Vitkindad gås 1000rast, Trana 150rast, 4 arter hackspett (har aldrig hänt tidigare!), backsvala, järnsparv, 1 blåhake, ärtsångare, grå flug, svartmes, bergfink och mindre korsnäbb.

65 Sörmland Skiringe gård, 2 km norr Flen. Andreas Grabs, Göran Andersson och Per Flodin Fristående hus. Inland vid sjö omgivet av ekhage och vall, våtmark inom synhåll. Tomt ca 2500m2.

Klart varmt med solsken och svaga vindar. Blåhake 1, havsörn 1, stjärtand 11, dubbelbeckasin stöttes på kvällen utanför tomten (ej tomt art), vattenrall 1, bäver.

65 Skåne S Västkustv 83, Bjärred, Mats Grahn. Fristående hus. Ser havet.

Soligt, klart, svag växlande vind. Kärrsångare i syrenbersån, forsärla.

65 Öland Övre Segerstad, Segerstad. Ingvar Skoog, Ola Stenman (Anders Lundberg).

Fritidshus två km från Segerstads fyr, mot Stora alvaret. Ser havet i öster och Gettlinge gravfält i väster. Storåsen i NV. 2000 m2.

Efter midnatt lite dimma med månsken och "stjärnfall". +11,5 grader C. Sen sol med växlande vind (på e m svag landbris ut över alvaret. +21 gader C. Sjöorr-flocken strax efter midnatt på låg höjd mot SV: vilken musik med läten och vingbrus !! Lappsparv-nattsträck (kl 01:15)mot söder. Kustpipare, gök, backsvala, fiskgjuse, havsörn och mycket stor bläsandflock högt över fyren i öster. Avslutning med kustsnäppor mot SV i mörkret kl 20:50. Ett rådjur sågs. Svartmesarna, ny tomtart/195, lurade mig denna dag. Sågs 3:e och 5:e sept.

65 Sörmland Brostugan, Ludgo, Nyköpings kommun. Hasse Berglund. Josefin B. hjälpte till

Fritidshus. Skog på ena sidan och åker på andra, med liten bäck nära, och inom hörhåll från slättsjö

Stiltje till svag nordlig vind, lite dimma på morgonen, molnigt vid lunch, från 12-13.45, därefter soligt igen. Varmt, från 9 grader efter soluppgången, till 21 på e.m. En dag med mycket lite sträck! Knappast några tättingar sträckte i gryningen, och inga större fåglar. Trots detta blev det näst bästa dagssumma någonsin! Mest beroende på att det var mycket rastare och en hel del rovisar när molnen lättade på e.m. Oväntade och/eller roliga obsar var 8 vitkindade gäss, en flock med 65 bläsänder och 10 stjärtänder (tomtkryss!), 3 storskarvar, ´mkt rovisar, bl.a. 4 fiskgjusar, 3 bivråkar, 4 havsörnar (varav 3 i en skruv!), 31 ormvråkar, två brunhökar, för övrigt minst 45 dubbeltrastar, en törn- och en trädgårdssångare, en grå flugsnappare samt flera sävsparvar, ovanliga på tomten. Josefin B. hjälpte till och skulle fixa fjärilslistan samt upptäckte en hel del.

63 Blekinge Dalgången 23 i Karlshamn. Mats Olsson 30-talsvilla i gammal villa miljö med fruktträd och kuperad terräng. Ca 1 km fårn havet utan att jag ser det. Tomten är 750 m2 och har ett litet berg på 1/4 av ytan. Utmärkt att skåda från. Vilket väder det blev! Kunde varit mycket bättre med molnskärm, lite motvind och sånt som driver på fåglarna. Men annars har det varit +10 p morron och uppåt dagen +20!

Det blev faktiskt en ny tomtart till idag, brunglada!
En sub ad havsörn med kupade vingar fick adrenalinet att rusa till. Men där var en kille på bättre avstånd som bestämde den till havsörn. En kille söder om mig ringde och larmade om mindre skrik ev.. Det visade sig vara samma fågel, hoppas jag.

62 Skåne Landskrona, Strandvägen 5. Peder Weibull.

Fristående hus, havsnära

Soligt högsommarväder. Glest morgonsträck av ärlor och piplärkor. Tre timmars morgonskådning gav 59 arter. Diverse sociala förpliktelser gjorde sedan att jag inte kunde skåda igen förrän vid 17-tiden. Inga rariteter - mest oväntat en sen gök som drog över tomten.

61 Skåne Bosarp, NO Brösarp, Dan Hammarlund.

Fritidshus. Vid Verkeån 4,5 km från Hanöbukten. 1400 kvm.

Klart och lugnt, mot eftermiddagen svag SO vind. Lärkfalk, mindre hackspett, brun kärrhök, gök, talltita, ljungpipare, silvertärna. Kraftigt sträck av trädpiplärka och ladusvala. Höstens första tranor.

60 Öland Rösslösa 111, 380 62 Mörbylånga. Anders Måhlén.

Trädgård och hästhage mitt i byn. Inland utan sjöutsikt, 15 000 m2.

Kanon. Klart, svag växlande vind. Dimma kl 6 - 7. Nytt pers!(fast det var ju tidigare datum i år). Började med att skåda Saturnus kl 0500 i Ö. Fick sedan med nästan halva tomtlistan, men inget speciellt. Tyngst var svartmes.

59 Uppland Hovsstugan vid Vendelsjön, Ingemar Lindquist. Strandtomt vid Vendelsjön, utsikt över sjön och med gammal barrskog och lite strandskog intill; mitt över sjön är ett fint vassbälte med skäggmesar mm. Bland obsarna kan nämnas just skäggmes samt svarthätta och trädkrypare.
58 Skåne Kivik. Agne Paulsson.

Villa med skog på ena sidan- villlor runt ikring. 1,5 km från havet . 800 kvm tomt. Börjar få problem med sikten - måste avverka träd till nästa år.

Klart, soligt, vindstilla hela dagen. Roligaste 2 labbar som sträckte in över land samt en lövgroda som knarrade lite i ett träd. Inte vidare fart på något sträck förrän framåt kvällen då det sträckte lite änder, fick inte se sparvhök förrän kl 17 !

58 Västergötland Näset, 10 km väster om Alingsås. Anders Johnson. Medskådare Lars Sjögren.

Fristående hus. Inland vid sjö.

Klart väder. Svag SV vind.

56 Skåne Östra Almgatan, Lomma. Per Olof Lippe Radhus. Äldre villaområde.

Soligt, varmt och stilla hela dagen.

comments: Nytt rekord med en art, inga nya tomtkryss, men sothöna blev ny mästerskapsart. Fiskgjuse, större hackspett och bläsand är relativt ovanliga. Hyfsat sträck, mest trädpiplärkor och ladusvalor.

55 Småland Kaxholmen, norr om Huskvarna. Björn Merkell.

Fristående hus. Tomten är ca 1100 m² med utsikt över Landsjön. Det ger en del sjöfågel.

Lite disigt på morgonen och ovanligt lugnt med fågel innan solen dök upp ovanför horisonten. Då kom också värmen. Inga nya arter för tomten idag. Roligaste arter var nötkråka, buskskvätta och lärkfalk

54 Västergötland Källedalen Fröstorp. Patrik Åberg Musse Björklund.

Fristående hus. Ser skog och åker.

Lätt dimma på morgonen sedan god sikt och uppehåll.

52 Närke Rävabacken 11 Ekeby Kumla. Magnus Fridolfsson.

Fristående hus i villaområde. I villaområde men ser lite åker från garagetaket. Ligger i SV delen av kvismaredalen

Disigt på morgonen sedan klart soligt och svag vind. Stenskvätta och Brushane blev nya för tomten. En 1k törnskata huserade i min och grannens trädgård hela dagen.

50 Skåne Bygget, Börringesjön. Peter Rusk. Fristående hus. Fint läge med sikt över Börringesjön från söder. Tomt ca 6000 kvm

Kanon! Soligt och svaga till inga vindar alls. När jag väl kunde stå vid tuben (måla husfasaden hade högre prioritet denna helgen) hade jag flyt med en mindre skrikörn som behagade visa sig fint över huset. Buskskvätta en annan art jag rekat in i går nere hos grannarna som jag lätt kunde tuba in på förmiddagen. Båda nya tomtX! Alltid trevligt att se och höra sträckande Tranor (12 ex mot S).

50 Västmanland Södra Ås - Nora kommun. Anders Carlberg Åsbogården är ett fristående hus. Ligger på en ås med utsikt över Åsbosjön och vyer över jordbruks- och skogslandskap.

Ganska tät dimma fram till kl.08.45. Sedan soligt och +20 C. Lärkfalk, bivråk, smålom och var trevliga att se. Inga större överraskningar. Mycket trevligt ändå. Skådningen avbröts tidigare än planerat p.g.a. en tur till en stäpphök utanför Västerås.

50 Skåne Harbäckshult, NV Skåne. Patric Carlsson. Fristående hus. Inland utan sjö..

Soligt och sommarvärme. För bra väder! Tack vare hyfsat småfågelsträck på morgonen och en del rastande fågel blev det nytt dagsrekord. 50 arter prick. Tangerade tidigare rekordet (46 arter) redan 11.30. Efter 10.00 i princip inget sträck alls och väldigt segt. Inga nya tomtkryss, men så missade jag också att arta en flock med vadare som möjligen kunde blivit ett sådant. Storlom, bivråk, brun kärrhök, enkelbeckasin, forsärla, gulärla, mindre korsnäbb. Göktytan från i förrgår verkade inte vara kvar... Sorgmantel, amiral, påfågelöga, nässelfjäril, citronfjäril, rovfjäril, kålfjäril. Räv. Har räknat in närmare 400 bivråkar senaste veckan. Idag blev det 2! Klagar ju alltid på vädret och idag var det kanske för bra... Men det blev ändå nytt dagsrekord så jag är mer än nöjd. Nu är 60 nästa drömgräns!

50 Norrbotten Övre Buddbyn, Boden. Mats Bergquist. Fristående hus. Tomtens storlek 1110 kvadratmeter. Tomten är omgiven av odlingsbyggd med en sjö inom tubhåll. Lördagen var disig och dimmig långt fram på dagen, dock var det vindstilla och lugnt, vilket bidrog till att det gick rätt fort att få ihop flera arter. De allra flesta arterna jag noterade under dagen mellan 0635-1615 fick artbestämmas via hörselintryck. Nåväl, när jag inte fått en ny art från klockan 1450, avbröt jag klockan 1615. Till dess hade jag noterat 50 olika arter. Tyvärr gjorde jag en kortare utflykt från tomten, varför jag missade en ormvråk.
Antalet 50 arter betraktar jag som godkänt, med tanke på mina tidigare resultat. Min bästa siffra är 60 arter, vilket förnärvarande är "norrbottensrekord" (om det finns sådana).
49 Skåne Sjövägen 29 Beddingestrand. Calle Ryberg.

Fritidshus. Nära stranden på sydkusten. 574 kvm.

Soligt och nästan vindstilla hela dagen. Först +10 grader ökande till ca +20. Inget uppseendeväckande. Personligt riksmästerskapsrekord i alla fall.

48 Småland Åsa gård, Norrahammar (1 mil S Jönköping). Bob Lind.

Fristående hus. Stor tomt, lite beroende på var man väljer att dra gränsen :-) Inland utan sjö. 180 graders utsikt över åkrar och fält med kossor, skogskant en bit bort och trädgård med gamla björkar och buskar.

Lite dis på morgonen sen en strålande "sommar"dag med varmt, stilla och skönt. Inga Cumulusmoln, tror termiken var sådär vilket förklarar att så få rovisar sträckte. Trevlig morgon med faktiskt bättre än jag trodde på tomten. Drog in en del "gårsstänkare" som skogsduva, mindre hack, sträckande forsärla. Kalasmorgon men lite tunt sträck tycker jag. Tyvärr tog aktiviteten fullständigt slut frampå förmiddagen. Sporadiskt kvartar i mörkret på kvällen gav ingenting heller.

47 Södermanland Lugntorpsvägen 24, fristående hus mitt i Mälarhöjden c:a 1 km söder Mälaren. Robert Kavhed med ass. av Minna Kavhed.

Fristående hus mitt i villaområde. Har utsikt mot Mälaren som ligger 1 km norr huset.

Vindstilla. Dimmig morgon, lättade något kl. 830 men tjockade åter på 1.00 till 13.00 då det sakta klarnade från väster. Roligast var tre nya tomtarter; vigg, enkelbeckasin samt en buskskvätta. Även en flock med 9 stenknäckar gladde.

46 Bohuslän Stockens väg 4, Uddevalla. Nisse Henriksson. Fristående villa. Gullmarsberg (med utsikt över Gullmarsvik, en del av Gullmaren). Tomt ung. 1000 kvadrat.

Lätt morgondimma, som började ge sig lite efter 08.00. Svag SV-vind under dagen. Förmiddagen klar och varm, eftermiddagen lätt molnighet. Tyvärr gav det fina höstvädret inga sträckrörelser alls hos oss. Inga nya tomtkryss, men roligt med spillkråka(brukar svika), trädkrypare, rödstjärtshona, svarthättehona, trädgårdssångare och stenknäck. Idag sågs ingen val från tomten, men det gjordes 12 aug, och det var inte samma val som gästat Uddevalla den senaste tiden.

46 Uppland Sjöbacken, Svista (Brottby i Vallentuna kommun). Hans-Georg Wallentinus.

Fristående hus. Sjötomt 50 * 200 m, tomtstorlek 1,1 ha sluttningstomt från tallhäll till sjöstrand

Dimma fram till kl. 9, därefter mulet och svag vind till ca kl. 15. Därefter uppsprickande molntäcke och något kraftigare vind. 2 storskarvar, ett snatterandpar (nytt tomtkryss), 11 mindre korsnäbbar - de första för hösten, jagande lärkfalk, vattenrall (har funnit hela sommaren), första sträckande järnsparven, rörsångaren kvar i vår vass.

46 Dalarna S. Fullsta, By Kyrkby, Avesta kommun. Mats Forslund.

Fristående hus. Bysjön 250 meter från huset. Omgivningarna domineras av jordbruksmark och små skogsdungar. Tomtens storlek 30 x 45 meter.

Sol/mulet. Dimma på morgonen. Vindstilla - svag SV vind. 12 - 20 grader varmt. Brushane 3, Större strandpipare, ljungpipare 1, talltita 1, lärkfalk (paret i Bysjön kvar än!), tofsvipa 97 ex.

46 Västmanland Enhagen, Västerås. Bengt Stridh Fristående hus i villaområde. Utsikt över Västeråsfjärden. 848 m2 tomt. Strålande väder, sol, upp till 23° och nästan vindstilla fram till 15 då det blev svag SSV vind som mojnade mot kvällen. Den mindre hackspett som hördes var den ovanligaste fågelarten. Mängden ladusvalor ovanför huset gav den största upplevelsen. Svagt sträck. Kul med fem arter fjärilar på syrenbuddlejorna. Stor fladdermus, troligen nordisk fladdermus och ekorre bland däggdjuren. Naturmorgon gjorde telefonintervju. Läs mera på min RM-sida.
45 Västmanland Kungsgatan 48, Nora. Håkan och Bill Lavebratt Fristående hus. Inland vid sjö med utsikt över Norasjön i äldre villaområde med uppvuxna trädgårdar.

Tät dimma över Norasjön lättade 08.30. Resterande dag halvklart. Smalnäbbad simsn., Kungsfiskare, Bergand, Forsärla. Den täta dimman hade tryckt ner en hel del sylvior och andra tättingar i trädgårdarna.

42 Östergötland Djursunda, S:t Anna skärgård. Familjen Stange.

Fritidshus. Havsnära.

Växlande molnighet 18 grader. Havsörnar och en skräntärna.

41 Uppland Sydöstra Gräsö. Tomas Moll, Jonas Moll. Fritidshus med sjötomt. 42000 m2 hällmarkstallskog och fårbetad äng med enbuskar vid havsvik med smal fri horisontsektor mot SO.

Molnig, lugn fm men blåsig och solig em. Havsörnen hamnade precis enligt förhandstips som art nr 35 sittande på 3 km avlägset skär. Sista arten (häger) syntes tursamt ett par sekunder i tubfält riktat mot avlägsen stenskvätta.

40 Västerbotten Granvägen 5, Sävar. Mikael Wikström.

Fristående 1,5 plans villa. Utsikt över Sävarådalen. Gränsar till skog. 3015 kvm.

Dimma fram till 10-tiden. Låga dimmoln med något uppsprickande molntäcke under eftermiddagen. Svag NO vind under förmiddagen, vred till S 5-6 m/s mitt på dagen. Ny tomtart blev en sydsträckande brushane.

39 Uppland Harö by, Harö, Värmdö k:n, Mikael Åsberg.

Fritidshus. Tomt på 1400 m2. Högst belägen av alla tomter i närområdet. Biotopen består av en bergknalle, martallar, en gräsplätt och en slydunge. Biotopen är dock under behandling. Utsikten är skaplig från marken och inifrån huset. Bra utsikt från taket. Dessutom ligger havet några hundra meter österut, vilket förbättar sträcket. Området runt omkring hyser en väldigt rik häckfågelfauna. Bra sträck rakt över tomten.

Tät dimma hela morgonen samt "lågt i tak" av moln resten av dan. Inga roliga arter, men kan nämna följande: 1 sträckande ljungpipare, 8 mindre korsnäbb samt 70 grönsiskor. Dagen kunde jämföras med en vinterdag, då nästan bara de lokala åretrunt-fåglarna sågs!

38 Uppland Ennäset,Tjockö. Joel Hedlund, Sölve Nygren, Lars-Erik Berg. Fritidshus. Ser havsvik i söder, 3 ha

Dimma på morgonen, svag nordlig vind vridande till ost och slutligen syd och uppklarnande. Hona av rödstjärt var kul, liksom trädgårdssångare och kattuggla vid nattlig törstsläckning. Gott om fjärilar och trollsländor: Amiral, Sorgmantel, Påfågelöga, Nässelfjäril.

38 Uppland Älvkarleby. Oskar Löfgren

Fristående hus, vid Dalälven, begränsad utsikt

Helt klart och varmt hela dagen. Flera vråkskruvar, Havsörn, 3 Stenknäckar, Spillkråka, Nötkråka, runt 30 Tranor. Det var hyfsat låg aktivitet

37 Gotland Vibble 1:74 beläget vid Kneippbygatan 8, Visby. Jan Janthe Bostadsfastighet. Tomten har trädgård, lite ängsmark, blandskog, dammar och är havsnära. 50000kvm ( Använt mig av c:a 10000)

Dis/dimma som skingrade sig mot kvällen Vindstilla. 17grader. Mindre hacksp. / spillkråka.

37 Västergötland Bråbacka stugområde, Tibro. Tony Thurén.

Fritidshus. Inland vid insjö.

Mestadels klart och soligt svaga vindar. Efter kl 8.00 endast fyra nya arter, alla rovfåglar...

36 Västerbotten Ramvägen 37, Umeå. Gunnar Selstam. Medskådare utom tävlan är Eva Kihl Selstam. Kedjehus. I kanten av ett villaområde med skog gränsande till tomten. Tomten är på 1000kvadratmeter.

Dåligt! Mörka moln hela dagen med dis på morgonen och duggregn halva dagen och en regnskur, sedan molnigt och hård vind upp till 15m/s (se kommentar).
Övrig kommentar: Enligt väderrapport skulle det bli soligt, lugnt och enstaka moln och istället blev det nästan oväder och kl 19 orkade vi inte stå i blåsten längre. Vi sa på skämt att det säkra sättet att få en god väderprognos att INTE slå in är att det ordnas riksmästerskap i tomtskådning. Vi har haft dåligt väder alla 4 gånger vi varit med, men någon gång måste det väl ett riktigt bra väder slå in...?

35 Uppland Torvalla En mil söder om Norrtälje. Jocke Söderhäll Hästgård. Utsikt över åkrar o ängar plus lite skog
10000 kvm

Väldigt dimmigt o disigt hela förmiddagen
halvklart på kvällen. Bara tre rovisar på grund av tjocka. Havsörn,duvhök,ormvråk 45 rastande ladusvalor,3 tranor,2 enkelbeckasiner,16 grågäss,grå flugsn,törnsångare, Älg,rådjur,hare.

34 Uppland Täby kyrkby. Viggo Norrby, medskådare: Aron och Jesper Norrby. Villatomt. Inland utan sjö och omgivet av skog runt hela tomten.

Dimma och dis ubder fram till eftermiddagen då solen kom. vindstilla. 15-20 grader. Häckande fladdermus i skjul på tomten. roligaste fåglar: 40 bläsand sträckande, några bergfinkar sträckande.

33 Småland Norhagen, Lemnhult. Tommy Merkert och Inger Lunström. Torpställe. Inland i skog, men granne med en bondgård och ett par åkerlappar inom synhåll. Tomt ca 7000 m².

Klart och lugnt väder. På morgonen +7 och +18 grader under dagen.Toppenväder för tomtskådning, tyckte jag. Tydligen tyckte fåglarna detsamma, men föredrog någon annans tomt för här har sällan varit så fågeltomt som i dag. Men vi kunde glädja oss åt många vackara storfjärilar. Påfågelöga, sorgmantel, citronfjäril, nässelfjäril och flera olika pärlemorarter.

32 Uppland Dimvägen, Järfälla. Ulf Larsson

Fristående hus. Bostadsområde med Mälaren i W och naturreservatet Järvafältet i Ö, Mest tall- och granskog

Kan väl sammanfattas på följande sätt Klar himmel => dimma kom in från O => lätt duggregn => dimma =>(10.00) uppklarnande => Nästan molnfritt. Märkligaste med denna dag var att det dök upp nya arter i en ganska jämn ström fram till lunch. Brukar se 95% av arterna mellan 05:00-08:00! Att nämna 3 storlommar, svarthätta (2-3 st)
däggdjur: ekorre, hare, katt, höns
fjäril: amiral

29 Öland Lilla Brunneby. Göran Dahlman.

Fristående hus. 2 km från havet. Ser åker, strandäng, kust och hav åt öster samt åker, alvar samt talldunge åt väster.

Soligt, 20-25 grader varmt, svag vind, kraftigt luftdaller som istort sett omöjliggjorde identifikation av kustarter.

27 Skåne Nissakäll, 5 km NV Örkelljunga. Nils Rosenlund. Gård, 2000kvm, damm och åker omgivet av skog

Klart och stilla. Ovanligt få arter och individer.dåligt sträck.

24 Uppland Knivsta. Vera Noest. Villa. inland utan sjö, 2100 kvm.


17 Norrbotten Mjöfjärden, 35 O Luleå. Tord Gustafsson

Fritidshus. Ser havet, 1600 kvm

Dimma större delen av dagen med lätt duggregn och frisk S vind. 1 storskarv, järpe.


Uppdaterad 2005-09-03

Bengt Stridh

Tillbaka till startsida för Klubb Tomt 100

Räknare besökare sedan 24 augusti 2004