Riksmästerskap i tomtskådning 13 september 2003

Årets vinnare blev Christian Cederroth och Cecilia Johansson på Segertads fyr med 100 arter.

Om du känner till att RM:et uppmärksammats i media på något vis vore jag tacksam om du tipsade om det.

Skicka gärna bilder från RM:et till , så lägger jag in ett urval av dem här

Jag skulle vilja föreslå att vi håller RM i tomtskådning 2004 lördag den 4 september.

Finns det någon som har allvarliga invändningar mot detta, dvs att det krockar med något annat viktigt evenemang?

Jag tycker också att det skulle vara kul med ett vår-RM också men det är bara att erkänna att det är för mycket på våren för att jag ska orka hålla i en vårtävling. MEN, om det finns någon annan som vill vara "arrangör" då kan du väl höra av dig till så får vi diskutera det hela.

Om man ska hålla ett vår-RM tror jag inte man kan ha det tidigare än mitten av maj, typ helgen 15-16 maj. I början av maj kan det fortfarande vara skidföre i norra Sverige, :-). Mitten av maj är dock för sent för att vara optimalt för åtminstone min egen tomt, då snarare andra halvan av april normalt är bättre. I våras satte jag tomtrekord den 2 maj då förmånligt (o)väder gjorde att det nästan blev storslam på sjöfåglar. Just väderfaktorn spelar stor roll, jämför bara resultaten från i år med fjolårets RM då det vara blåsigt väder i stora delar av landet.

Ett vår-RM i mitten av maj kräver gedigen försäsongsträning (eller mycket kaffe) eftersom det är flera skådartimmar då...

RM 2003
56 tomter med 87 skådare deltog i årets RM. Det var en bit från fjolårets rekordmånga 72 tomter... Jag kan ana ett par smärre PR-missar. Jag glömde be någon skicka ut info på Brevduvan och jag glömde också att påminna SOF:s hemsida om evenemanget i förväg. Å andra sidan skulle detta bara fånga upp de som inte är medlemmar i KT1.

Intresset för tomtskådning ökar raskt i Sverige, vilket märks på att Klubb Tomt 100 raskt ökat till 300 medlemmar den 15 september, från 255 medlemmar för ett år sedan. Tack alla för deltagandet och alla positiva omdömen! Tomtskådning är kul!

Se delresultat med artlistor från
Enhagen,Västerås. Bengt Stridh.
Segerstads fyr, Öland. Christian Cederroth och Cecilia Johansson
Vargviken, Fårön, Piteå. Peter Nilsson

Solens upp- och nedgång
Kan ses på SMHI:s hemsida: http://www.smhi.se/apps/sun/vader_soluppned.html
Ort Upp Ned
Luleå 05:48 19:07
Stockholm 06:14 19:15
Malmö 06:38 19:32

Väder
SVT:s väderprognos på fredag kväll var följande:

"Stabilare väder på gång Under lördagen drar en kallfront vidare åt nordost under försvagning. Den ger tidvis molnigt väder i främst norra Norrland. Samtidigt växer en högtrycksrygg upp över landet och en stabilisering sker, varvid molnigheten i samband med kallfronten minskar alltmer under dagens lopp. Sydöstra Götaland berörs av moln och även en del regnskurar under natten, men molnigheten minskar alltmer under förmiddagen. I övrigt kan dagen börja med dimma och dimmoln lokalt, men fram på dagen sedan växlande molnighet."

och på lördag morgon lät det så här
"Minskad molnighet. Under dagen drar en kallfront vidare åt nordost under försvagning. Den ger tidvis molnigt väder i främst norra Norrland. Samtidigt växer en högtrycksrygg upp över landet och en stabilisering sker, varvid molnigheten i samband med kallfronten minskar alltmer under dagens lopp. Sydöstra Götaland berörs av moln och även en del regnskurar just nu, men molnigheten minskar alltmer under förmiddagen. I övrigt lokalt dimma och dimmoln nu under morgonen, men fram på dagen väntas sedan växlande molnighet. "

Vindhastighet
När man anger vindhastigheten på land gäller följande (från SMHI:s hemsida)

Vindhastighet (m/s) I ord Vindens verkningar
0-0,2 Lugnt Inga; rök stiger nästan rätt upp.
0,3-1,5 Svag vind Knappt märkbara; vindens riktning visas av skorstensrök.
1,6-3,3
"
Blad rörs; vindfana visar vindens riktning.
3,4-5,4 Måttlig vind Blad och tunna kvistar sätts i rörelse.
5,5-7,9
"
Kvistar och tunna grenar rör sig hela tiden; damm och lös snö virvlar upp.
8,0-10,7 Frisk vind Mindre lövträd börjar svaja; grenar rör sig; vågor med kammar på större sjöar.
10,8-13,8
"
Stora trädgrenar rör sig.
13,9-17,1 Hård vind Hela träd svajar; man går inte obehindrat mot vinden.
17,2-20,7
"
Kvistar bryts från träden; besvärligt att gå i det fria.
20,8-24,4
"
Mindre skador på hus; takpannor blåser ner .
24,5-28,4 Storm Träd rycks upp med roten; betydande skador på hus.
28,5-32,6 Svår storm Stora skador.
>32,6 Orkan Mycket stora skador.

Synpunkter
Så här skrev en sann RM-entusiast: "Funderar på att bygga en ramp inför racet för att komma över hustaken, träd hinner jag inte fälla men de är också för många även om de är viktiga för småfågeltillgången (kungsfågel, mesar mm))...skall prata med grannarna och höra om inte de kan ta ner några av sina höga tallar och björkar.."

Tack för ännu ett kanonlyckat och roligt RM-arrangemang, jag ser redan fram mot nästa!

Bra tid för mig, men det skulle vara kul med en juni-dag också.

Tack för kul evenemang! Kul idé! Man får glädjas åt "vanliga" arter som man annars inte skulle bry sig så mycket om.

Helt OK. Tidigare hade det säkert blivit fler arter. Provtävlade för två veckor sedan och fick då bara ihop 37 arter.

Som vanligt en av årets höjdpunkter. Tiden är ganska perfekt, men det är roligt att variera tiden mellan olika år. Vädret var perfekt och de svaga vindarna gjorde det möjligt att "hänga in" 50 arter innan dimman släppte och man även kunde se fåglarna.

Före: Jag jobbar med en kombination av inbjudna erfarna skådare, skylift och ringmärkning på tomten. Så får vi se om alla delarna faller på plats och
vad det ger för utdelning.
Efter: Blev tyvätt lite för dyrt eftersom jag var tvungen att hyra den hela helgen.

Bra förslag med datum 4 sep och att meddela detta redan nu. Vi tror på första helgen i sep som stadig helg för tomtSM.

Det var en bra dag, även om fler arter kunnat ses om den legat ett par veckor tidigare (tävlingen, alltså). Otroligt trevlig händelse, oavsett tidpunkten!

Bra val av datum eftersom mycket fågel är i rörelse, vilket är till stor fördel för en annan som inte bor vid någon bra rastlokal.

Ser fram emot nästa tävling om ett år.

Bra.

Bra tidpunkt på året. Vid bättre sträckväder hade artsiffran blivt bättre.

Kul, vi återkommer.

Helt okey när man bor på Öland

KANON! måste fälla lite träd och skaffa ny tub med 60x okular till nästa år.

Bra tid för tävlingen.

Kanske en vecka för sent i år, men det var lika trevligt ändå.

Allt perfekt

Föreslagen helg för 2004 verkar helt OK, särskilt för oss som bor i norra Norrland

Helt OK. Ser ändå inga Calidris från tomten.

Ok tidpunkt, men en vårdag vore fint.

Tack än en gång för detta trevliga initiativ!

Trevlig skådardag med fint väder. Önskemål är ett RM även på våren i början -mitten maj då det skulle bli ett jämnare resultat över hela landet.

Mitten av september är lite sent i Norrbotten. Inga vadare och endast ett fåtal änder. Trots det är detta en av höjdpunkterna under hösten.

För egen del tycker jag tidpunkten är perfekt. Visserligen var det dåligt med sträck på grund av det alltför fina vädret. När detta skrivs(söndag morgon) är det helt annan fart i luftrummet.

Kul tävling med välförtjänt uppmärksamhet i Naturmorgon. Kanske kunde resultatet åskådliggöras med färgade prickar på en karta där färgerna stod för antalsklasser.

Man kunde ha en tävlingsgren där man räknar mästerskapsdagens obsar i procent av de totala tomtkryssen på den aktuella tomten. Borde bli större chans för alla tomtskådare att vara med i toppen.

Som vanligt lite för sent på hösten för att passa min tomt. Många flyttare har försvunnit och sträcken år få eller inga alls. I övrigt väldigt trevligt med tomtskådardagen. Ser fram mot nästa års tävling.

Bra tid för mig mitt i sträcksäsongen.

Jag tycker att tidpunkten spelar mindre roll! RM:et i sig är väldigt trevligt!

Bara det är fint väder så klagar inte jag! Det är lika roligt varje år. Tack Bengt!

Den är kanonkul och verkligen inspirerande! Har försökt få fler att deltaga iår. Ha det gött och tack för ditt arbete.

Bara positivt. En mycket vacker dag att förlägga ett RM till !

Tycker tiden passar ganska bra, då det är en del fågel i rörelse, samtidigt som det är lättare att avara tid till detta roliga arrangemang framåt höstkanten.

Tack för ett trevligt initiativ och bästa hälsningar.

Kanon!! Kör på!

Skoj med varierande tider på året.

Tror att inre Svealand har större chans i slutet av Augusti. Men detta datum också helt ok: Vi tycker att tidpunkten var bra.

Kul ändå.

Mycket trevligt. Gå omkring på tomten utan att behöva jobba med ogräs, målning eller matlagning. Varför begränsa det till en gång om året?

En majtävling skulle passa min lokal bättre.

 


Resultat
Rariteter bör alltid rapporteras till lämplig raritetskommitté enligt riktlinjer från Sveriges Ornitologiska Förening och de olika länsföreningarna. Rapportera också gärna till Svalan.

Antal Landskap Plats & skådare Tomttyp & läge Väder & kommentarer
100 Öland Segerstads fyr. Christian Cederroth & Cecilia Johansson Skådartomt. Kanon. Vår hemsida: http://innova.mine.nu/~segerstad/ Började med småregn, sedan mulet vilket gav småfågel, från lunch klart. På sträck bl.a. en forsärla, en 1K smalnäbbad simsnäppa som rastade ett kort tag, en flavissima/lutea-hane (knallgul!), 4000 sjöorrar m.m. 5 havsörnar har haft uppvisning. Men: Nog var det väl en rödstrupig som hördes bara en gång, nog var det väl en sävsparv där borta, nog var det väl en småtärna bortom jordens krökning; nej nära får inget skjut som jag (C.C.) brukar säga...100 arter fick vi ihop tillsammans, dessutom sågs ytterligare tre som bara den ena av oss såg...sic! 14 timmars stenhård skådning men utan rekord - vilket löd på 101 - men en härlig och kul dag samt vacker kväll när 5000 sädesärlor tog nattkvist i trädgården!
95 Halland Smedsgård, mellan Varberg och Falkenberg. Anders Kornestedt, medskådaren Stephan Sundström Fritidshus med tomt på 1500 kvm, tomten har strandläge med utsikt över hav, standängar och åmynning. Dimma från gryning till 10.00. Vindstilla och soligt fram till 16-tiden därefter NV vind runt 5 m/s och ökad molnighet. Trevliga arter under dagen har varit: 2 lärkfalkar, dvärgbeckasin, rödstrupig piplärka och tofsmes (mycket ovanlig i detta område). Några väntade arter som uteblev var storlom, fasan, törnsångare och gråsparv.
89 Halland Persgård, 1,5 km innanför Morups Tånge, Stefan Lagerblad kringbyggd hallandsgård. ser Korshamnsviken i små delar vid bra ljus och rovfåglar in över land från plattform på taket. tät dimma till 07.23 sedan sol med kraftigt dis, uppklarnande på kvällen. Ny tomtart talltita som topp, upptäckte en sträckande högst sannolik toppskarv från taket som jag åkte ner till tången och fick bekräftad på närmare håll.
84 Öland Mellbytorp, på sydöstra Öland mellan Mellby och Segerstad. Peter Nilsson, Lena Wikström, Vilmer Wikström, Aron Wikström Fristående hus. Ser havet, ca 800 m. 900 m2 svag vind (kommer faktiskt inte ihåg från vilket håll, försumbart). Lätt regn under natten och under morgonens första ljusa timme, anledning att vi inte kom igång förrän 06.30. Uppsprickande molntäcke under förmiddagen och klarblå himmel under restan av dagen. Moln i väster, förmodligen nånstans över Kalmar sund. Mycket bra sikt under en dryg timme både på morgonen och kvällen. Varmt, mitt på dagen säkert 20 grader. Blåhake (nytt tomtkryss). Rovfågellistan (10 arter). Årskryss på bivråk. Bergfink hade vi inte väntat oss. Vi körde ett sockenrally i Segerstad förra helgen. Crille och Cilla toppade med 87 arter och vi kom god två med 74. Visserligen var det tidsbegränsat till 4 timmar, men vi kunde ju dra ner till stranden och runt i byarna. Ändå slog vi detta resultat (74) med råge enbart från tomten. Förmodligen var väderförutsättningarna betydligt bättre nu, vilket visar att slumpen är en stor faktor.
83 Närke Bondevrak, Lage Johnson och Johan Åhlén fristående hus, cirka 1500 m från Hjälmaren 3000 kvadratm. Dimma fram till 11:00 sedan sol och vindstilla. 13 Rovfågelarter med Kungsörn och Pilgrimmsfalk på topp. 143 Ormvråk sträckte och 6 blåhökar.
80 Bohuslän Strandbynäs,Forshälla. Jan Udden Fristående hus. Innerfjord mellan Orust och Uddevalla kommun Under natten, växlande molnighet, sedan dimmoln fram till 10.30, därefter växlande molnighet med en hel del sol. först vindstilla, under eftermiddagen svag NNV-vind. Perfekta väderförhållanden. En perfekt skådardag med bästa förutsättningar. Rödstrupig piplärka blev nytt tomtkryss, nr 207. I övrigt bör nämnas ett antal arter som kan vara svåra att få vid denna tid på året i Bohuslän: lövsångare,ärtsånagre,gulärla, talrikt med trädpiplärka, backsvala, silvertärna,bivråk, fjällvråk.
74 Sörmland Skogshyddan, Dunker, NV Malmköping. Ingvar Enning, (Medskådare = Jukka Väyrynen, Björn Haraldsson) Fritidshus. Inland V sjön Skundern. Huset ligger ganska högt på en höjd med delvis sjöutsikt. Dimma tills 9-tiden där efter klart med lätta stackmoln på em. Temp 7 stigande till ca 20 grader. Skäggdopping 6, storskarv 1, sångsvan 2, bivråk 1, havsörn 2,brunhök 1 ung, sparvhök 8, ormvråk ca 30 (9 på en gång), fiskgjuse 3, drillsnäppa, havstrut 1 ung, mindre hackspett 1, dubbeltrast 6, trädgårdssångare 1, gråsiska (h),steglits ca 10. En ekorre. En granne med motorsåg (höll på och körde den i över en timme mellan 2-3). En skruv med havsörn, 1 fiskgjuse och två ormvråkar.
71 Uppland Blåsut vid Vendelsjön. Mats Fredriksson Fritidshus. inland vid sjö 991 m2 +9-+20 svag till måttlig nordväst, senare vindstilla mest klart och soligt, tidvis lätt molnighet. Havsörn 5 Lärkfalk 1 Råka 1 Blåhake 1 Vattenrall 1
71 Skåne Gislöv 21:8, Simrishamns kommun. Lisa Labbé, John Kvarnbäck, Kristoffer Sandelin. Gård med trädgård. Omgivet av åkrar men med utsikt över lövskogsdungar och havet på drygt 1 kms avstånd. 2 ha. Disigt på morgonen, framåt dagen varmt och soligt. Temp 13-18 grader. Till en början stilla därefter svag vind från NV. Fint vråk- och sparvhöksträck. Jätteröksvamp.
71
Skåne S. Väskustvägen, Bjärred. Mats Grahn Fristående hus. 25 m från Lommabukten/Öresund Dimma och vidstilla på morgonen, från ca 10 vxl molnighet och ökand NV vind. Stenfal, buskskvätta och 4 forsärlor på topp. Instärckande amiralfjäril.
67 Västmanland Tomt Vevde 18,Vid ån från Fläcksjön,150m norr om färjebron. Göran Ljunggren:Medskådare Leif Carlberg,Björn Nordén,Bengt Eriksson och Håkan Johansson Fritidshustomt. Inland vid å med strandängar och Fläcksjön på avstånd,tomtstorlek c:a 800kvm. Morgondimma som lättade vid 08-tiden,därefter klart ,sol och varmt. Mycket rovfågel bla,Havsörn,Fjällvråk,Lärkfalk,Blå Kärrhök,Brun Kärrhök,samt kraftigt sträck av ormvråk.Vidare kan nämnas 1ex Sparvuggla,18ex Stjärtmes,3ex Steglits,1ex Mindre Hackspett och 2 ex Tofsmes.
62 Gotland Sundre, Lasse, Joakim, Robin Tydén, Mats & Magnus Svensson gård, ser havet på avstånd först regn sen mulet och uppklarnande. drev kor och märkte får, skådningen fick komma i andra hand
62 Södermanland Strömsvik,Broby. Pontus Lindberg Fritidshus, Inlandet,vik av Mälaren 500 meter norr om huset Dimma till kl.8.30,+8.Middag svag vind,klart,+18.Lätt molnslöja drar in från N-V kl.15.30.Kväll vindstilla.lätt monlnighet,+19. En sen tornseglare kunde observeras.
60 Småland Väcklinge Reftele. Stefan Andersson Fristående hus med utsikt över fågelsjön Draven. I jordbrukslandskap med utsikt över slättsjön Draven. Dimmigt på morgonen i övrigt halvklart och uppehåll. Roligaste arter var 1 str Forsärla, Nötkråka och fick äntligen in Tornfalk på tomtlistan, på kvällen 1 ropande Kattuggla.
60 Sörmland Bergshammars Västergård, Nyköping. Kalle Brinell hus på bondgård. omgivet av åkrar. inland utan sjö Dimma på morgonen till och med 09. Därefter disigt i ca 1 timme. Fram till 12:30 inte ett moln på himlen, helt vindstilla. Därefter började det blåsa och det blev molnigt. Småfågelsträcket uteblev helt. Av rovfågel sträckte 44ex av 13 arter. Intressantare arter: 1 Fjällvråk, 2 Bivråkar, 1 Stenfalk, 1ad Pilgrimsfalk, 400 Tranor, Gulärla & 400rastande Vitkindade gäss. Saknade arter som Häger och Hussvala.
60 Halland Rantzaugatan 3, Varberg. Pontus Grönvall, Morgan Svensson, Lasse Olsson och Stefan Hage Villa. Cirka 300 m från havet med havsutsikt. Vindstilla och dimma på mogonen. Vackert väder och nordvästlig vin under dagen. Roligaste arten var en bändelkorsnäbb. Blev totalt fem nya tomtkryss.
59 Närke Wärnsta i södra Närke, Joakim Johansson Fritidshus, Brutet jordbrukslandskap med ekhagar och våtmark Dimma fram till kl. 11.00. Sedan fint väder. Tio arter rovfåglar. (Lärk-, sten-, tornfalk, fiskgjuse, sparv- och duvhök, havsörnar, brun- och blåhökar samt många ormvråkar) Rödstrupig piplärka 1 (tomtart), nötkråka 4, grå flugsnappare 1, kattuggla och gott om tranor. Ett stort antal nyutsläppta rapphöns som ej räknades av mig, men ormvråkarna verkade gilla dessa.
59 Sörmland Brostugan, Ludgo. Hasse Berglund och Per Isaksson Fritidshus. Mellan skog och odlingsmark, en bäck rinner framför, och man hör fågel från den intilliggande slättsjön. Mestadels klart, med dimslöjor mellan soluppgången och kl 8.30. Kav lugnt, med lite nordlig bris mitt på dagen. Varmt, med upp till 19 grader. Två tomtkryss, de mest väntade av saknade arter; Bläsand och ljungpipare, annars var transträcket mest imponerande. Minst 553 tranor seglade under dagen söderut. För övrigt ganska många rovisar, mycket sädesärla och järnsparv, inga måsar (!), få sångare och dåligt med finkar. Få fjärilar och däggdjur.
58 Skåne Strandvägen 5, Landskrona. Peder Weibull fristående hus. havsnära soligt, svag nordlig vind. mycket glest sträck. 53 arter fram till 08.30. Roligast 3 sträckande forsärlor
58 Öland Össby. Thomas Kellerth fristående hus i mindre by. tomten belägen några 100 m från Östersjön, hygglig sjöutsikt, ser strandängar och odlade fält men ej alvaret stilla, duggregn på morgonen, sen uppklarnande. Inga rariteter, men roliga alt. årstidssena arter som gravand, smålom, havsörn. Missade pilfink. Enorma mängder sädesärla sträckte hela dagen. 6 nya tomtarter inhöstades.
55 Norrbotten Näset, Norrfjärden. Staffan Sundin (Lars Sandberg, Sven-Erik Sundberg) Fritidshus. Strandtomt, ca 2000 m2. Söderläge med milsvid utsikt Växlande molnighet, svag vind. Vi kombinerade tomtskådningen med ringmärkning. Under tidig morgon fanns en Pärluggla på tomten och en Sparvugglas stegrande "höstläte" hördes från skogen (bägge arterna är ringmärkta den senaste veckan). Idag fångades och ringmärktes 55 fåglar av 13 arter, bl a en rätt sen Rödstjärt resp 7 Videsparvar (137 ex Videsparv har märkts på tomten hittills i höst). Andra arter som oberverades var bl a 2 ex Bivråk (sent datum i Norrbotten) som sträckte söderut och 2 Havsörnar.
54 Skåne Östra Almgatan, Lomma. Per Olof Lippe Radhus. Industriområde i norr, villaområde i söder, ser mest tak... Ca 1 km från havet. Först helt stilla, halvklart, lite dimmigt, efter middag klart, soligt, måttlig NV-vind, ca 20 grader som mest. Riktigt dåligt sträck, men en forsärla och en vacker stenfalk-hane var kul, båda nya tomtkryss. Grannast var en ung rödstjärt-hane som höll mig sällskap hela dagen.
53 Västmanland Södra Ås, Nora kommun, Anders Carlberg Fristående hus. Åkermark med sjöutsikt (Åsbosjön. Huset ligger på en ås. Klar natt. Dimma till kl 09.45. Sedan soligt nästan vindstilla och mest klart. Härligt väder! Tio arter fler än år 2002.Stora mängder med bo- och bergfink. Många ängspiplärkor sträckte. Gott om sävsparvar. Vattenrall ("från igår"), pilgrimsfalk och sidensvans (tidig!)var roligast. Ladusvala 16+4, Storlom 2, Skäggdopping 2, Buskskvätta 1, Stenskvätta 1, Trädgårdsångare och Gråsiska. Missade entita och st. hack. Forsärla och enkelbeck. nere vid sjön och sånglärka samt kungsfågel vid brevlådan kunde tyvärr inte räknas. Jag förlorade kampen mot Joakim Johansson i Närke med 6 arter, surt!
53 Blekinge Dalgången 23 Karlshamn. Mats Olsson och sonen Rasmus vissa delar av dagen 30-talsvilla i gammal villa miljö med fruktträd och kuperad terräng. Ca 1 km fårn havet utan att jag ser det. Tomten är 750 m2 och har ett litet berg på 1/4 av ytan. Utmärkt att skåda från. Fristående. Morgonen regn sedan upphåll men mulet. Först efter lunchtid steg molnhöjden och eftermiddagen blev kanon fin. Stilla och upp till + 20 grader. Hade sällskap av en ekorre som hamstrade hasselnötter från grannens hasselbuske och den gömde dessa strax intill mig. Under eftermiddagen kom ett råddjurskid och så när klippte ikull tuben, nedför berget rakt i stängslet studsande tillbaka i en kullerbytta och iväg mellan huset och bilen. Hej vad det gick! Lappsparven, större korsnäbbarna, lärkfalken var nog grädden på moset idag. En amiral flög igenom trädgården och i grannens trädgård brummade två stycken bålgetingar.
53 Halland Galtabäck. Fredrik Björck Fristående hus. Ser Lerjan rakt norr om huset samt havet och Galtabäcks skär lite längre bort i nordväst. På morgonen 13 grader, vindstilla och 7/8-molnighet. I samband med att det ljusnade kom dimman och den låg tät fram till ca kl. 10:00. Därefter halvklart, soligt och varmt.Jag fick inte in några arter som föranleder ögonbrynshöjningar och ingen ny tomtart. Detta år skådade jag ensam hela dagen, mestadels från garagetaket.
53 Öland Össby. Ulf Hanje Fritidshus. Ser havet (400 m), 600m2 Disig morgon, senare vxl molnighet, klart mot em/kvällen, svaga vindar, ca 20 grader. God utdelning trots korta obstider. Tjattrande släktingar på besök omöjliggjorde planerad audiell bevakning av sträcket. Dagens art var Sädesärla som sträckte i tusental. Grannen (T Kellerth) slog mig med 6 arter. Illa.
53 Halland Fyllinge. Ola Malm Lägenhet, balkong. Österläge. Utanför finns kommunala buskage i direkt anslutning till "bonnalandet" Kanon! Högtrycksbetonat,växlande molnighet, svag vind, dock från "fel håll" (SV)för sträcket. Det blev faktist fyra nya tomtarter denna dag! Dessa var; stenfalk, m.hackspett, forsärla och entita. Bland övriga roligheter kan nämnas; Bivråk, ormvråk, tornfalk, sparvhök (som nästan flög in på balkongen!), trana, spillkråka och gröngöling (två tunga arter i denna trakt), nötkråka, samtliga svartfåglar, gransångare (sjungande), stenknäck, steglits, mm. Måsfåglarna (som annars alltid är närvarande) kom först sent på em. då bonden fick för sig att plöja (tack bonden!) Saknade några vanliga arter som sig bör, bl.a glada, brun kärrhök, gråtrut (!), gärdsmyg, kungsfågel, gulsparv, kanadagås (!). Men så är ju livet...
53 Västmanland Enhagen, Västerås. Bengt Stridh Fristående hus i villaområde. Utsikt över Västeråsfjärden. 848 m2 tomt. Bästa RM-resultatet och näst bästa dag någonsin på tomten. Tofsmes ny tomtart (135). Se komplett artlista och kommentarer på min RMsida. Tog i efterhand friheten att med stöd av Uppsalaskådare "godkänna" en hörd gråsiska, som jag även hörde på tisdagen.
51 Västergötland Talludden, 520 25 Dalum, Börje Ignell och Jan Andersson Fristående hus. Inland vid ån Ätran. Tomtstorlek 1200 kvm. Morgondimma som lättade vid 9-tiden. Därefter mulet på förmiddagen och växlande molnighet på eftermiddagen. Dagens för oss ovanliga arter var Kungsfiskare, Lärkfalk, Storskarv och Nötkråka. Saknade vanliga arter var svanar, gäss och måsar samt hus- och backsvala.
51 Norrbotten Vargviken, Fårön, Piteå. Peter Nilsson
Fristående hus. Norra sidan av tomten gränsar mot en igenväxande innerskärsvik i Norrbottens skärgård - Vargviken som ligger på Fårön strax norr om Piteå i Norrbotten. Söder om tomten finns ett litet hygge sedan ca 15 år. Resten är tallskog. Runt viken finns välutvecklade alridåer och innanför dessa igenväxta inägor. Jag har också överblick över ett ganska stort (med våra mått mätt) vassområde.
Klart, varmt och nästan vindstilla. Två rödstrupiga piplärkor var den enda pulshöjaren under dagen. Jag fick kämpa hårt för t ex svartmes och järnsparvarna valde att helt hålla sig borta. Hyfsat rovfågelsträck under eftermiddagen. Webbsida med hela artlistan: http://www.communique.se/medit/tomtrm03.htm
51 Skåne Kivik. Agne Paulsson Villa i villaområde tomten gänsar till skogen. Havet 1 km bort. KAn skymtas från 2:dra vån mellan några träd. Disigt på morgonen. Började klarna vid 9 -tiden men då kom riktig dimma som inte lättade förrän vid 15-tiden. Diset o dimman gjorde att jag aldrig fick några sträckande änder/gäss. Dock två nya tomtkryss: gul och forsärla. Även hösttomtkryss på en lövgroda som satte igång och knarra då en granne började såga ved.
51
Uppland Börje, Ströja. Annika Rastén Villa m. ganska stor trädgård. Inland. Tomten gränsar till ett litet fält och skog. Ingen sjö i närheten. Sol, måttlig N-vind. 52 storskarvar i en flock mot S, 1 överflygande tretåig hackspett , 1 ung havsörn mot S, 1 födosökande lärkfalk, 2 blåhökar mot S och sammanlagt 501 sträckande tranor!
50 Södermanland Lugntorpsvägen 24, Hägersten. Robert Kavhed, Tuomo Kolehmainen, Paul Elfström. Fristående hus. 1 km S Mälaren, hus mitt i villaområde, fri sikt över hustak mot nordsektorn, 900 kvm Mestadels klart, 12-25 C, från vindstilla till mkt lätt vind från syd senare vridande till väst. Nytt dagsrekord! Två nya tomtarter. Tofsmesen maxar det mesta! samt lappsparven vilket var en av "tendensönskearterna" från Svalan. 24 sträckande sparvhök, 2 bivråk och 1 fjällvråk. Nötkråkan förgyller. Kunde varit 51 arter men "säkra" sädgäss fick gå som Anser sp då avståndet blev till mil!
50 Öland Övre Segerstad, Ingvar Skoog
, äng, buskhäckar, enstaka björkar och pilträd, enstaka småtallar och hagtorn. Tomt vid Stora Alvaret, 2000 m3. Ser på två km avstånd fyren (även Skärlövs stationsbyggnad och "Brunsångardungen").
Regn. Småningom uppehåll och sen klart. Svag vind (NÖ). Markdimma mot midnatt till 14 sept. Ny tomtart: bläsgås (nr 192), med 3 grågäss. Sparvhök, duvhök, bivråk, lärkfalk, pilgrimsfalk, tornfalk, blåhake, bergfink, tornsvala/-seglare m m. Rådjur och (mindre) fladdermöss (som jagade varandra).
50 Öland Rösslösa 111, 380 62 Mörbylånga. Anders Måhlén Bondgård med hästhage framför. Inland utan sjö, 15 000 m3 Nattregn, på morgonen lätt regn, under dagen växl. Helt vindstilla, en del termik vid middagstid.Nötkråka blev ju tomtkryss. En havsörn seglade lågt över tomten (ser jag inte så ofta). För att jämna till resultatet gick jag ut igen kl 21 och lyckades med det tack vare en kattuggla.
50 Uppland Sjöbacken, Svista i Brottby, Vallentuna kommun. Hans-Georg Wallentinus och Sonia Eriksson Fristående, storlek 1,1 ha. Inland vid sjö. Skogstomt med hällar sluttande mot vattnet (vass) 04:15 – 21:15. Vackert under förmiddagen, men låga dimmor över sjön till ca 08:45. E.m. molnigt i huvudsak. Svaga vindar från N eller vindstilla. Uppklarnande mot kvällen. Uppemot +20 grader under dagen (roligaste arter, medskådare utom tävlan, bonusfynd av fjärilar, däggdjur eller annat som kan vara av intresse): Storskarv flög mot söder. Första fjällvråken och bergfinken för hösten. Fjällvråk är dessutom nytt tomtkryss (köpte huset i oktober 2002). Vattenrall. Spelande vanlig padda på morgonen. Buskvårtbitare och grön vårtbitare. Inga fladdermöss (annars har vi stor fladdermus, nordisk fl. och dvärfladdermus som tomtkryss).
49 Bohuslän Stockens väg 4, 451 95 Uddevalla. Nisse Henriksson Fristående villa. Gullmarsberg (med utsikt över Gullmarsvik, en del av Gullmaren). Tomt ung. 1000 kvadrat Morgonen dimmig. Sedan vackert,lugnt höstväder. Lite vind på em. Av de första 15 , fick de flesta lyssnas in i dimman. Även i år hittades törnskata från taket.4 rovfågelarter sågs, bl.a. en hona av brun kärrhök. En obestämd falk (trol. lärk-)sågs, men försvann in i solen. I övrigt hördes tofsmes och ett svarthättepar frossade av våra fläderbär. Väldigt många hus- och framför allt ladusvala höll till i området under dagen.
49 Småland Kaxholmen, Björn Merkell fristående hus, Utsikt över Landsjön med chans på en del sjöfågel En i mitt tycke ganska fågelfattig morgon med låg aktivitet på sträckfåglarna. En stor flock på ca 200 ladusvalor och en blå kärrhök var de roligaste obsarna. En nötkråka drog förbi. Det var sjöfåglarna som räddade min artlista i år. Storskarven har ökat markant i sjön. Idag rastade minst tre stycken.
48 Bohuslän Kärreberg / Orust, Stefan Avenfors fristående hus, ser del av Kalvöfjoden / tomtens storlek = 2000 m2 stilla hela dagen, dimma på morgonen, soligt resten av dagen. inga sträckande fåglar
48 Uppland Domherrevägen 2A 18351Täby  Christer Brostam trädlärka,stenknäck och havsörn toppar listan.
47 Värmland Älvsbacka, Jan Bengtsson
Ängs- och hagmarker, anlagt våtmark framför huset, trädgård, lövskogar med god tillgång på död ved.
Mindre hackspett 1 hane, forsärla 3+1+1, sparvuggla 1, bivråk 1, alla mesar 7 arter, spettarter 4. Tofsmes och dubbeltrast ovanligt frekventa ! En artikel om tomtskådning kommer i Värmlandsornitologen nu i höst. Fredrik Wilde, tomtskådare gjorde "hemma hos reportage" hos undertecknad
47 Västergötland Källedalen Fröstorp. Patrik Åberg Musse Björklund.

Fristående hus. Ser skog och åker.


46 Västergötland Böne, Ulricehamn. Ingvar Claesson fristående hus. inland utan sjö. Vid mader längs Ätran Senare uppklarnande. Dagens bästa: mindre hackspett
46 Västerbotten Granvägen 5, Sävar. Mikael Wikström Friliggande hus. God utsikt över Sävarådalen. Skogsnära. Ca 10 km från kusten. Halvklart till klart, svag vind växlande mellan NV o V. Temp 12-16°C. Något oväntade arter: Kanadagås och ärtsångare.
44 Skåne Harbäckshult, utanför Örkelljunga i NV-Skåne. Patric Carlsson. Fristående hus på landet. Inland utan sjö eller vattendrag. Morgontimmarna var dimmiga, därefter soligt och varmt. Svag vind. Ett ganska intensivt småfågelsträck hela dagen, men istället ett i princip obefintligt rovfågelsträck. Trots att det kändes lite segt hade jag hela 44 arter till lunch, endast 2 arter från rekordet. Men sen blev det inget mer! Inga nya arter och inget speciellt heller. Mer upphetsande än några tranflockar och en rastande forsärla blev det inte... Mycket trollsländor och en del fjärilar i luften.
41 Skåne Bygget, Börringesjön. Peter Rusk. Fristående enplanshus. Gränsar mot åkermark samt bokskog. Utsikt över Börringesjön. Tomt ca 6000 kvm disig morgon, molnig förmiddag samt klar eftermiddag. Svaga vindar och ca 18 grader varmt. Påfågelöga, Amiral samt Kålfjäril. Bålgeting. Åkergroda. Rådjur, Ekorre samt Igelkott.
41 Värmland Vång, Östra Fågelvik. Fredrik Wilde. Fristående hus. Inland utan sjö, drygt en halv hektar stor tomt med blandskog, trädgård och utsikt över jordbruksmark. Tjock dimma de första timmarna på morgonen. Blå kärrhök ad hane på ca 100m håll!
35 Uppland Sydöstra Gräsö. Tomas Moll, Jonas Moll Fritidshus. Sjötomt 4ha vid havsvik med hällmark, skog, alkärr, vassar, fårbetade enbuskängar och lite fri horisont mellan öarna mot Ålands hav.
Varmt, lugnt, soligt. Två gamla, solbelysta, kacklande havsörnar så nära att även vingslagen hördes var nog finast även om arten är alldaglig här. En gärdsmyg, också nära, kommer tvåa i rolighet. På det hela taget ganska tyst och tomt på fågel med många normala arter saknade. Skådandet begränsades till spridda perioder. Bonus var en säl som stack upp huvudet i det tubfält där en 4 km avlägsen havsörn satt på en sten.
35 Skåne Sjövägen 29, Beddingestrand. Calle Ryberg Fritidshus. Havsnära på sydkusten. Vxl molnighet, måttlig nordlig vind, 19 grader. Det kom ett larm på sökaren om brunglada sträckande vid Bingsmarken en dryg halvmil bort. 40 minuter senare kom den tillsammans med röda glador! Smånäppa blev också tomtkryss.
33 Västergötland Vimbrogatan 18, Blidsberg. Ingemar Larsson, Jan Larsson Fristående villa. Inland med mycket skog. Ätran i dalgång mot öster. Ser inte mycket av vattnet p.g.a. lövträd. Tomtstorlek 850m2.
På morgonen dimma, vindstilla och +10 grader. Dimman lättade vid 9-tiden. Sedan växlande molnighet och en del sol på eftermiddagen. +18 grader mitt på dagen. Vindstilla hela dagen. Inga ovanliga arter visade sig. Ett nytt årstomtkryss noterades dock: Fyra storskarvar dök upp ur dimman och sträckte över huset tidigt på morgonen. Det får väl då räknas som det bästa den här gången. Trevligt var också några stjärtmesar och en kattuggla som hördes på kvällen.
33 Östergötland Opphem ca 4 mil söder om linköping. Axel Jensen Fristående hus. Inland vid sjö. Utsikt över sjön Ämmern. Tomtens storlek är ca 4000 kvadratmeter. Mulet större delen av dagen. Tät dimma fram till 09.00.
33 Skåne Nissakäll,5 km NV örkelljunga. Nils Rosenlund Gård. 2000 m2,damm och åker omgivet av skog Dimmig morgon senare klart och lugnt
32 Hälsingland Ljusdal, Lillhaga. Tony Persson. Fristående hus. Tomten = 1547 m2, 50 m till Ljusnan, 300 m till Borrsjön

Soligt, varmt, svag vind. Mest oväntat var en lärkfalk som tycktes fånga en insekt (trollslända?) och förde upp klon till näbben. Två sparvhökar oroade kråkfåglarna i närheten hela morgonen. En gråhäger drog förbi intill tomtgränsen och en avlägsen gråspett ropade. Gransångarna var aktiva och en ärtsångare sågs på nära håll.
30 Västergötland Bråbacka stugområde, Tibro. Tony Thurén fritidshus nära sjön Örlen
Disig förmiddag, uppklarnande och soligt frampå dagen. magraste dagsresultatet på mycket länge. Tyst från sjön, lite sträck, inte ens alla vardags-arter gav sig till känna. Roligast var årskrysset på stjärtmesarna. Listan finns på hemsidan http://www.go.to/tony.se
Ca 30 Uppland Skånela Prästgård, nordost Fysingen. Olle Mauritzon. Minns inte antalet arter exakt eftersom jag bara suddade i en kopia av tomtlistan som jag sedan tog bort. Bara någonstans mellan 20 och 40 om jag inte minns fel. Alltså inget att skryta med
27 Uppland Eda, Knivsta, Vera Noest villa, inland utan sjö, 2100 kvm
27 Sörmland Långbro, Älvsjö, Erik Peurell Fristående hus i villaområde, Mitt i villaområde, men ganska bra sikt från balkongen. Hyfsat nära liten insjö, men det hjälpte föga idag. Fantastisk vindstilla och klar morgon och förmiddag. Efter en veckas "träningsläger" (spanat sträck från balkongen ett antal morgnar) gav lördagen veckans bästa bofinksträck och flera bergfinkar. Även sträckande trädpip och järnsparv. Rastande svarthätta och ärtsångare. Lokala förflyttningar av stenknäck och gråhäger. Saknade lövångare och silltrut som annars varit "lätta" under veckan. Passiv medskådare: Isak Peurell, 1 vecka gammal.

Uppdaterad 2005-09-03

Bengt Stridh

Tillbaka till startsida för Klubb Tomt 100

Räknare besökare sedan 15 augusti 2003