Riksmästerskap i tomtskådning 14 september 2002

Resultat

Årets vinnare blev Christian Cederroth, Segerstads fyr, med 95 arter.

Om du känner till att RM:et uppmärksammats i media på något vis vore jag tacksam om du tipsade om det.

SOF-net hade RM:et som söndagens huvudnyhet med rubriken "Riksmästerskapet i tomtskådning avgjort".

Skicka gärna bilder från RM:et till , så lägger jag in dem här


Mats Olsson, Karlshamn, Blekinge, in action under RM:et.

Utsikt från Görgen Hildingssson tak i Haverdal, Halland. "Havsnära" verkar stämma väl...


Vargviken, Fårön, norr om Piteå, Norrbotten, där Peter Nilsson tomtskådar och ringmärker. Det luktar Swarre...

RM-succé med rekordmånga deltagare!
Intresset för tomtskådning ökar raskt i Sverige, vilket märks på att Klubb Tomt 100 raskt ökat till 255 medlemmar, från 209 medlemmar för ett år sedan. Imponerande 72 tomter, med 111 skådare (varav 1 tomt med 1 skådare i Finland) deltog i årets RM vilket är flera än någonsin tidigare!!! Tack alla för deltagandet och alla positiva omdömen! Tomtskådning är kult!

Om ditt resultat saknas i tabellen nedan vore jag tacksam om du kunde skicka in ditt resultat. Använd tävlingsformuläret . Några har haft mailproblem, prova då att ringa eller faxa in ditt resultat på 021-522 58. Skicka in ditt resultat även om du tycker att ditt artantal blev lågt! Om inte annat för att visa mig att det ökande intresset för denna aktivitet och att sporra till fortsatta RM...

Angående datum
Flera tomtskådare noterade i år sina lägsta RM-resultat på grund av den envisa nordliga måttliga-hårda vinden som höll i sig under hela dagen, men flera skådare rapporterar även om rekordresultat!! Det illustrerar väl hur stor betydelse vädret har.

En del tomtskådare verkar tro att de låga antalen i år beror på det "sena" datumet. Min övertygelse är dock att vädret denna gång spelade en mycket större roll än datumet (för Norrland var det dock en viss nackdel med detta datum). Som stöd för detta kan nämnas att det artantal (31) jag själv skrapade ihop idag inte ens skulle ha räckt till för bli bästa dag i december och var 18 arter färre än under min rekordag den 12 september 1998! Om vi skulle addera 18 arter på alla tomter tror jag alla skulle ha tyckt att det varit kanonbra. Jämför också med första RM:et 1998 som gick den 12 september = nästan identiskt datum. Då tyckte ingen efteråt att det var "sent" (se synpunkter under resultat 1998). Visst blev jag själv först lätt besviken över det låga antalet, men vädret kan man ju inte råda över och det lärde mig också ytterligare något om hur stor betydelse vädret har. De grumliga tankarna gick dessutom raskt över när jag började läsa alla mail från alla tomtskådare som med frenesi och stor glöd gett sig i kast med RM:et. Jag känner mig stolt och rörd över hur tomtskådning har växt och fått en status i Sverige. Genom Klubb Tomt 100 tror jag att Sverige fått en efterlängtad kanal för tomtskådare! Tack för Ditt engagemang!

När det gäller val av datum gäller även att undvika krockar med evenemang som Bivråkens dag i Falsterbo (sista helgen i augusti) och "kräftrace" på Öland. Från början valdes lördag för att ge Naturmorgon chansen att följa RM:et, vilket de gjorde med all heder de tre första åren. De instiftade till och med ett vandringspris, men vad som hänt med detta vet jag inte. De två sista åren har Naturmorgon ej haft någon bevakning, så det går att överväga att köra RM:et på en söndag istället.

Låt oss också hoppas att tomtskådningen utvecklas och kan ge upphov till nya projekt i Sverige. USA har kommit längre än oss vad gäller att systematiskt utnyttja tomtskådares information, se BirdSource. Birding with a Purpose från Cornell Laboratory of Ornithology, USA. Titta på Project FeederWatch och Great Backyard Bird Count under BirdSource Projects!

Angående handikappsystem
Varje år kommer frågan om ett handikappsystem upp. Varför är det så viktigt att vinna? Som tomtskådare är man ju alltid en vinnare av en dag rik på upplevelser! Ja, jag vet att man bara skulle behöva gå ut för att p-a vid Segerstads fyr för att få ihop min dagsskörd på 31 arter. Men det bekommer mig inte. Inte för att jag inte är tävlingsmänniska, jag försöker alltid att göra mitt bästa. På min tomt tävlar jag mot mig själv och jag känner mig nöjd med det. Jag gläds med Segerstads fyr, jag gläds åt alla andra som berättar om sina roliga obsar och jag gläds även över mina egna små höjdpunkter. Vi är alla vinnare! Tävla mot dig själv eller några kompisar du känner nära dig tycker jag. Hur skulle det se ut om moster Elma i Gravbränna (i Jämtland som ännu saknar medlemmar i KT1), boende i marklägenhet på bottenplan utan balkong, omgiven av knastertorr tallhed, med ett emaljöga och endast teaterkikare och därmed full handikapp skulle vinna RM på 9 arter?

Jag kan även citera mina synpunkter på handikappsystem från 1999: "I praktiken skulle det vara svårt att få ett sådant system "rättvist". Det bästa jag själv kommit på, i anda med övriga regler och tips för Klubb Tomt 100 är husets taxeringsvärde. Hav = många fåglar, högt taxeringsvärde. Inland (utan sjö) och norr(land) = färre fåglar, lägre taxeringsvärde." :-)

RM 2003
Vi har nu i fem år kört RM:et på hösten. Det skulle det vara intressant att hålla ett RM under våren, men valet av datum är inte så lätt som man kan tro. De flesta tycks med automatik tro att maj är bäst. Min egen erfarenhet från min tomt utanför Västerås är att april är bättre vad gäller en enstaka dag, medan månaden maj ger något flera arter än april (se figurer nedan). Men att ha ett RM i april skulle ge ett ramaskri från norrlänningarna, som fortfarande har skridsko- och skidföre då... För att ge Norrland rimligt lika förhållanden som i söder skulle det bli en bit in i maj, typ någon dag under helgerna 10-11 maj eller 17-18 maj. Men hur många skådare skulle delta i ett RM en vacker majdag istället för att åka på lokal eller påta i trädgården? Nämen, jag glömde ju. Tomtskådning är cool och kult. Inte kan du väl missa det första RM:et i maj...
Synpunkter mottages tacksamt och skickas till !


Maj ger som man traditionellt tror flest arter, men april är nästan lika bra och hösten inte alls tokig!! Under juli är jag oftast bortrest under större delen av månaden så där är antalet oförtjänt lågt.

90 dagar under åren 1995-2002 har jag sett minst 30 arter. Skådartiden har förstås varierat mellan de olika dagarna så alla värden är inte jämförbara. Lägg märke till att över 40 arter setts i fem olika månader: april, maj, augusti, september och oktober. 45 arter så sent som den 6 oktober 2001, drygt tre veckor senare än årets RM, tycker jag var häftigt.

Se delresultat med artlistor från

  • Enhagen, Västerås
  • Fårön, Piteå
  • Segerstad, Karlstad
  • Segerstad fyr, Öland (se under obsdagdok)
  • Solens upp- och nedgång

    Ort Upp Ned
    Luleå 5.51 19.06
    Stockholm 6.15 19.13
    Malmö 6.39 19.30

    Väder
    Lagom till RM:et blev det ett väderomslag från mycket varmt väder. På fredag kväll var SVT:s prognose följande: "En kallfront är nu på väg söderut över hela landet och drar samtidigt ner kylig luft. Det blir efterhand blåsigt också.Kallfronten tar sig vidare söderut under kvällen och natten. Den ger ökad molnighet och kanske någon regnskur när den passerar och följs sedan av kyliga nordvästvindar och minskad molnighet. Nordvästvinden gör dock att regnskurar fortsatter att dra in mot de västra fjälltrakterna, i de norra delarna med inslag av SNÖ dessutom. Under natten vrider vinden sedan till nord och regnskurarna kommer då att upphöra så gott som helt och hållet i fjällen.Vindarna ökar också, så från i natt väntas KULINGVINDAR på Bottenhavet, fram på lördagen råder KULINGVARNING för samtliga farvatten från norra Östersjön och norrut. Som mest väntas 19- 20 m/s i medelvind och senare under lördagen lär även mellersta och södra Östersjön nås av kulingvindar."

    Kustväder kl. 16.00 enligt TV4 text


    Vindhastighet
    När man anger vindhastigheten på land gäller följande (från SMHI:s hemsida)

    Vindhastighet (m/s) I ord Vindens verkningar
    0-0,2 Lugnt Inga; rök stiger nästan rätt upp.
    0,3-1,5 Svag vind Knappt märkbara; vindens riktning visas av skorstensrök.
    1,6-3,3
    "
    Blad rörs; vindfana visar vindens riktning.
    3,4-5,4 Måttlig vind Blad och tunna kvistar sätts i rörelse.
    5,5-7,9
    "
    Kvistar och tunna grenar rör sig hela tiden; damm och lös snö virvlar upp.
    8,0-10,7 Frisk vind Mindre lövträd börjar svaja; grenar rör sig; vågor med kammar på större sjöar.
    10,8-13,8
    "
    Stora trädgrenar rör sig.
    13,9-17,1 Hård vind Hela träd svajar; man går inte obehindrat mot vinden.
    17,2-20,7
    "
    Kvistar bryts från träden; besvärligt att gå i det fria.
    20,8-24,4
    "
    Mindre skador på hus; takpannor blåser ner .
    24,5-28,4 Storm Träd rycks upp med roten; betydande skador på hus.
    28,5-32,6 Svår storm Stora skador.
    >32,6 Orkan Mycket stora skador.

    Synpunkter
    Tidpunkt på dagen är bra. Det blir en maffig tidsperiod som gör att vi under en dag kan följa fåglarnas sträckrytm. Kan man tänka sig att tidigarelägga denna aktivitet till nästa år? Slut av aug eller direkt i börj av sept?

    Näst sämsta resultatet i år. 1998-09-12 sämst med 26 arter. 1999 och 2001 bäst med 38 respektive 34 arter och då gick tävlingarna i slutet av augusti. Tendens: färre arter vid "sen" tävling.

    Tidpunkten är inte speciellt viktig men det är roligt om den varieras. En vårtävling kanske vore skoj.

    Den sena tidpunkten för tävlandet gjorde att vi här uppe i nordligaste Sverige, denna dag hade det väldigt svårt att göra den befintliga fågeltillgången rättvisa. Förra söndagen, 8/9, hade jag exempelvis 50 arter från tomten under en kortare tidsperiod. Kan vi hoppas på ett tidigare tävlingsdatum nästa år?

    Bra tidpunkt, men det skulle vara roligare på våren 10/5 - 31/5.

    Lika kul som vanligt. Denna tävlig tycks bara bli större & större. Bl a igår nämndes tävling på Södermanlandssvararen...Ett lyckat arrangemang! Bra tid nu när "norrlandsfåglarna" hunnit ner hit till södra Sverige. Kanske man ska ta en vecka tidigare så även Norrland får in lite fler arter?!

    Bra tid.

    Femte året i rad. Ett jätteroligt jippo! Halvt allvar halvt på skoj. Synd att inte vädret ställde upp. Tack Bengt för att du drar i detta!

    Rolig.

    Kanonkul! Vi har slitit kopiöst hela dagen och knappt suttit ned över huvud taget...

    Det är bra att tidpunkten varierar lite mellan åren. Det ger alla möjlighet att hitta "optimala" förhållanden något år.

    Tidpunkten var bättre förra året. Antalet arter högre några veckor tidigare.

    Kul som vanligt! Helt okej att vi varierar tidpunkten något mellan åren. Nästa år kommer jag igen och slår mitt rekord på 46 arter!

    Kul - nästa år är målet 50 arter.

    Trots att detta bara är vårt 3:e RM känns det redan som ett gift. Man längtar redan till nästa år, för visst är det enda tillfället på året då man tar sig rejält med tid att skåda där man bor. 16 timmar på taket ger onekligen mersmak. jag tycker det är väldigt bra att man varierar datum för RM, även om jag tycker synd om norrläningarna, som borde gynnas av ett försommarrace.

    Fråga att bita i för tävlingsledningen. Är det tillåtet att räkna arter som man artbestämmer när man tävlar med annan medtävlare genom telefon, som i fallet med gröngölingen. I övrigt lika trevligt som vanligt. Intressant obs, genom telefon hos en annan skådare!! Det blir dock ett solklart nej på frågan, sådana arter får man inte räkna. "Tävlingsledningen".

    Kanske ett maj-race nästa år?

    KUL! Inte fullt lika kul som förra året dock; vädret är rätt avgörande när man står på en fågellokal (?) som sin egen tomt... Vill till bra förutsättningar om tomten ska ge nåt vidare. Men, trevligt var det.

    Helt okay.

    Denna tävling är enormt trevlig.

    En mycket trevlig tävlingsform (mat och logi inom räckhåll). Däremot var tidpunkten i år lite sent för oss i in-skogslandet. De flesta sångarna har gett sig iväg eller förhåller sig knäpptysta. Även en del andra arter har flyttat och bor man inte vid sträcklokal så blir det inte mycket kvar. För mig vore mitten av augusti en lämpligare tid, men kanske sämre för någon annan.

    Trodde tidpunkten var något sen för att nå 80 arter men blev överaskad av artrikedomen.

    Helt ok.

    Tyvärr gjorde den nordliga vinden i kombination med klart väder detta RM till det mest ointressanta hittills.

    Festlig grej.

    Det blir bara roligare år från år, även om vi här i inlandet mest tävlar mot oss själva för att slå egna rekord.

    Tomt skådning är kul men skulle man inte försöka hitta någon form av handikappsystem för att öka även mindre och sämre placerade tomters chans till tätplacering? Enkelheten i tävlingen är bra men vissa har så bra tomter att dom inte ger andra en chans. Det finns skådare som inte tycker att det är någon ídé att vara med pga detta.

    Sannolikt årets bästa dag, precis på gränsen mellan sommar och höst.

    Vi kunde nu deltaga för första gången. Har tidigare oftast krockat med VM i makrillmete i Fjällbacka sista lördagen i augusti. HELIGT! Tyvärr var vi inte riktigt i form, och dagen fick avbrytas för tidigt, men det var mycket intressant att vistas så lång tid på taket. Många nya arter kan säkert "hängas in", ifall mer tid avsätts där. Aktiviteten i luftrummet avtog markant efter 11.00, så det gäller att vara uppe med tuppen. Vi hoppas naturligtvis att detta senare datum används, för vi vill gärna vara med igen!!! Att vistas uppe på taket i vårt syfte anses säkert rätt udda, men det går att leva med. Vi kunde nu se när grannar till oss drog makrill ute i viken. Det är också en fin OBS. Vi tackar för denna gången, och hoppas naturligtvis vi kan vara med igen. Stort tack för ditt fina initiativ och din utmärkta hemsida.

    Lägg gärna tävlingen i slutet av augusti men mitten av september inte heller fel.

    Alldeles för sent! I kombination med vädret blev det ett kämpande utan like att ragga fram fågel. I alla fall för alla inlandstomter.

    Tack än en gång för ett mycket trevligt RM. Jag ser redan fram emot nästa år. Vinden satte lite käppar i hjulet men det är kul ändå.

    Tävlingen är hur kul som helst!!! Många fler borde vara med för att vi kan få en ännu bredare bild hur fåglarna flyttar och visar sig.

    Denna dag som jag sett fram mot, kollat att vädret förändrats i norr och att detta skulle sätta fart på ett obefintligt sträck. Men vad händer? Jo det blir frisk till hård N-NE och inga fåglar alls!!!! Men så är det.

    Rolig grej.

    Kul.

    Roligt o spännande fast någon vecka tidigare skulle nog vara bättre.

    Gärna en vecka tidigare. Kanske en variant med exempelvis -20 arter för topptomterna Öland/Halland.

    Roligare om tävlingen tidigareläggs någon vecka, runt 1 sep!

    En vecka eller två tidigare skulle inte vara helt dumt då det finns lite mer av långflyttarna kvar.

    Resultatet i år blev 10 arter sämre än förra året. Detta beror nog mer på vädret än den tre veckor senare tävlingsdagen.

    Ett förmodat sträck av småfågel och rovfåglar p g a nordvinden, uteblev helt. Lite rörelse men inget sträck.

    Bra tid, kanske ett handikappsystem????

    Vi föredrar en ngt tidigare tidpunkt på året. En kompromiss kanske kan vara att hålla sig till första helgen i september? Ett race två veckor tidigare hade sannolikt givit 10-talet fler arter. Vinden gjorde dock oxå sitt till och var inte mycket att göra åt. Vi drömde om att ha kört tävlingen på fredagen, då förhållandena var perfekta mitt emellan vädersystemen. Inte omöjligt att flera tropikflyttare försvann sista natten, som sagt... TACK FÖR I ÅR, VI SER REDAN FRAM EMOT 2003 ÅRS TRM!

    Synd att dagen (helgen) bjöd på hårt väder. Kulingvindarna med piskande regn störde. Normalt brukar vi ha ca 50 (istf 25) arter.

    Bästa tid på året.

    Bra tid på året. Tävlingsdagens väder avgörande - i år soligt med nordvindar som inte gynnade vare sig småfågel- eller rovfågelsträcket.

    Nästa år ska jag inte ha andra saker inplanerade under tomt-SM!

    Klubb Tomt 100 regerar! Jättekul! Man skulle kunna stapla superlativ. Jag nöjer mig med... skitkul. Vad gäller tiden, kanske något senare, men alla ska kunna vara med.

    Att flytta datumet förändrade ingenting. Min serie är nu 35-30-33.

    Bra tidpunkt. Tyvärr kan jag hålla med om att vädret, det varma och fina, gjort att normala förhållanden ej förelegat. Tror, artmässigt, mellansverige gynnas av datumet kontra södra och norra Sverige.

    Augusti vore en mer idealisk månad nästa år.

    För bra skådning i Umeåregionen är datumet lite väl sent. Arter som t.ex trädpiplärka, ladusvala, lärkfalk, bivråk har i princip lämnat området. Att lägga tävlingen en till max två veckor tidigare (varför inte första helgen i september?) kommer ju inte på något sätt leda till att någon i Norrland vinner, men kanske får den effekten att fler här uppe deltar och att skillnaden mellan norr och söder inte blir alltför stor.

    Tidpunkten var bättre förra året.

    All heder till dig för ditt engagemang.

    Härligt initiativ, det här med tomtskådning!

    Tack för ännu ett spännande mästerskap!

    Tidpunkt OK, vädret större betydelse, men kunde varit sämre. Max. skådarvänligt vad gäller arter här hos mig, sista veckan apr - 10 maj. Vore kul med vinterskådardag med alternativa datum om snöstorm väntas över landet !


    Resultat

    Rariteter bör alltid rapporteras till lämplig raritetskommitté enligt riktlinjer från Sveriges Ornitologiska Förening och de olika länsföreningarna. Rapportera också gärna till Svalan.

    Antal Landskap Plats & skådare Tomttyp & läge Väder & kommentarer
    95 Öland Segerstads fyr.
    Christian Cederroth. Medskådare Pav Johnsson.
    Fyrträdgård. Sydöstra Ölands kust. Vind N 12 m/s, molnighet 3/8, +17°C, normalvattenstånd som ökade. Läs allt på http://www.segerstad.cjb.net inklusive artlista! 1K liten flugsnappare, med all sannolikhet ad. nigricans-prutgås rastande, ad. hrota-prutgås sträckande, lappsparvar, skärpiplärka, första fjällvråkarna och blåhökarna, sista bivråken, mycket småvadare m.m. Räv, rådjur och knubbsäl. Nej, vi har inte haft gråsparv, nötväcka (aldrig påträffad), fasan etc. Hur gör man?
    88 Halland Smedsgård.
    Anders Kornestedt. Medskådare Stephan Sundström.
    Ligger intill strandängar, hav och åmynning.1500 kvm. Vädret var huvudsakligen soligt med undantag för en kort regnskur vid 16-tiden. Vinden blåste från NO och ökade under eftermiddagen. Trots att vi missade några arter som är så gott som dagliga blev resultatet ganska bra.
    Kl. 05.30-20.30. Roligaste arterna blev, 3 pilgrimsfalkar, fjällvråk, trana, rödstrupig pip och forsärla.
    86 Öland Nedra Ålebäck 9:10.
    Lasse Högström.
    Fristående hus. 700 metr från sjön ( syd östr Öland) 6000m2. Nordostvindar ökande till frisk under dagen. Växlande moln. under em ökade molninghet och något avtagande vind. Vädret innebar inga goda förutsättningar för hejdlöst artfrossande. Taskigt sträck på både smått och rov. Räddad av god sikt över sjön. Oväntade ickesedda arter var knölsvan, skata, vitk.gås och knipa. Oväntade sedda, lappsparv, gök, skogsnäppa.
    83 Halland Norra näs, norr om Getterön.
    Christer Andersson.
    Fristående hus Ligger strax norr om Getteröns naturreservat, utsikt över stor del av reservatet. Tomtstorlek 2500 kvm. En försmak av hösten, ganska kraftig no-vind,inte så bra sträck som jag hoppats på. Ortolansparv, forsärlor, lappsparv och rödstrupig piplärka höjer temeraturen men visst saknas vissa arter som man normalt brukar se runt huset. Jag kan skicka ett par nötväckor och gråsparvar till Crille & Cilla på Segerstad fyr, båda arterna häckar på tomten.
    80 Närke Bondevrak. Lage Johnson. Medskådare Johan Åhlén. Fristående hus på landet. Inland 1,5 km från Hjälmaren. Blåsigt någon regnskur. 9 Havsörnar och hela 12 rovfågelarter.
    78 Halland Anders Persgård, 1,3 km ost Morups Tånge.
    Stefan Lagerblad.
    Kringbyggd hallandsgård. ser havet från plattform byggd på innergården, 50 000 kvm mark, fåglarna observerade från den 7 000 kvm stora bostadstomten. Klart med moln vandrande från nordost, mycket hård vind påminnande om vintern som skall komma. Det dåliga vädret gjorde att målet på 90 arter ej gick att nå, samt att inget oväntat dök upp. Det roligaste var att äntligen få vara med och att fler blev stimulerade i kommunen.
    72 Skåne Tosteberga.
    Harry Bergman.
    Friståeende hus. Ser havet. Tidvis sol och 5-8m/sek. Tupp blev första fågeln (bur- och tamfåglar får man dock inte räkna, kommentar från Bengt). Fick inte se lärka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    71 Sörmland Västergården, Nyköping.
    Kalle Brinell. Medhjälpare en stund mitt på dagen Lasse Petterson
    Fristående hur på ladugård. Inland utan sjö. På morgonen helt klart fram till 9 då det började mulna på. Växlande molnighet fram till 12 då det blev helt mulet. En mycket kort regnskur vid 14-tiden. Vid kl. 16 började det lätta och det blev sedan helt klart på kvällen. NNV-vind, troligen upp mot 10 m/s. Vinden mojnade (nästan ingen vind alls!) vid 18-tiden och inte mindre än 7 nya arter hittades då… Spaning skedde mellan 07:00 fram till 19:30 med en del avbrott mitt på dagen 36 rovfåglar söderut, främst Sparvhökar. Av intressantare obsar: 2str Storlom, 110str Sädgäss, 600rast Vitkindade gäss, 2str Havsörn, 3str Blå kärrhök, 7str Fjällvråk, 1str vardera av Tornfalk & Lärkfalk, 2str Stenfalk, 7str Myrspov(3:e obsen av arter här), 4str Trädlärka, 1rast Rödstrupig piplärka, 1 Blåhake, 4-5str Gråsiskor, 2str + 1rast Lappsparv mm. Även fast det blev många arter, missade jag 12 arter som jag sett flera gånger de närmsta dagarna...
    71 Sörmland Mälby Kvarn NV Malmköping.
    Jukka Väyrynen.
    Fristående hus på landet. Inland med delvis sjöutsikt tomt ca 10 000 kvm.
    Först klart och svag - måttlig vind fram till 9 tiden, därefter ökade vinden till frisk (i byarna hård) från NV. From 12 tiden även enstaka regnskurar. Temp 14 grader som sjönk till ca 10 för att åter mot kvällen stiga till 12. Vädret ställde till det en hel del på em från 12.10 till 17.10 tillkom bara en art (tungt slit -suck). Det var i det närmaste ingen rörelse alls under den tiden. Endast enstaka duvor som svepte runt i vinden. Bland de roligare arterna fanns: en ung svarthakedopping (rarris i sjön), en ad havsörn, en ung bivråk (totalt sågs 10 arter rovfåglar), en orre som lät i gryningsljuset (ny tomtart), en sen trädgårdssångare.
    70 Gotland Sundre.
    Lasse Tydén. Medskådare Mats och Magnus Svensson, Joakim och Robin Tydén.
    Lantgård. Ser havet i horisonten (1 km).
    Kl. 7-17 med ett antal pauser. Svart stork 1 juv, brunglada 1, glada 1, fin gammal hane rödstjärt i maskinhallen.
    70 Sörmland Djulönäs, Katrineholm.
    Lars Davner.
    Fritidshus. Inland vid sjö.
    Växlande molnighet, kraftig nordlig vind. Nötkråkor, småflockar med ljungpipare, 2 havsörnar, fjällvråk, storskarv. Rådjur - ekorre.
    69 Västmanland Färjebron, Fläckebo.
    Göran Ljungren. Medskådare Leif Carlberg, Björn Wordén, Petter Andersson, Bengt Eriksson.
    Fritidshus. Inland vid å och sjö, ca 2400 m2. 05.30-19.00. Klar morgon, 10 grader. Frampå dagen. Halvklart med någon skur, 15 grader. Blå kärrhökar, havsörnar, bivråk, nötkråka, storskarvar.
    67 Halland Galtabäck.
    Fredrik Björck. Medskådare:Morgan Svensson på förmiddagen och Edvin Björck 6 år på eftermiddagen.
    Fristående hus. Ser havet på knappt 1 km samt har Lerjan på ca 300 m avstånd. Kall, under dagen tilltagande, vind från NNO. Mestadels klart. På EM några mindre regnskurar och mot kvällen avtagande vind. Fel vind för sträckande fåglar men detta visade sig främst på individantalen inte på artantalen. Det blev mitt bästa resultat hittills. Roligaste arterna: Rödstrupig piplärka, bergand, fiskgjuse, stenfalk.
    66 Bohuslän Strandbynäs,Forshälla s:n, Uddevalla kommun
    Jan Uddén.Medskådare Marinus Uddén.
    Fristående hus. vi bor på en kulle vid Fräknefjorden som är innerskärgård (innanför Orust) med en mosaik av jordbruksmark, ekdungar, barrskog och hällmarkshedar. 1100 kvadratmeter. En stjärnklar och mild natt. Under morgontimmarna anlände kalluften och det började blåsa, först lätt sedan måttlig till frisk, byig N-vind.Vinden förstörde större delen av dagen. Nästan alla lockläten blåste bort och sträcket kom av sig ganska tidigt. Sikten var annars mycket god.
    Många triviala arter svek denna dag och artlistan blev därefter. Man fick verkligen kämpa och slita för att få ihop 66 arter denna dag. De roligaste observationerna för dagen var: sångsvan, stenknäck, mindre hackspett, backsvala, bivråk och stenfalk. Bonus var också en "hybrid" mellan svartkråka och gråkråka som landade på de blottlagda havslerorna bland vanliga "gråkappor". På samma leror travade också ett rådjur i den arla morgonstund och i en av tallarna intill huset skalade "tallefjanten" tallkottar i ett rasande tempo. Trots många blomklasar kvar på syrenbuddlejorna sågs bara en amiral, ett påfågelöga och några gammaflyn. Under natten spelade talrikt med grön vårtbitare och buskvårtbitare.
    60 Halland Haverdal.
    Görgen Hildingsson, som hade hjälp av Göran Snygg och PG Utterfors.
    Radhus. Havsnära. Två Sandlöpare var dagens toppart.
    60 Uppland Ängslyckan, Åhl, Vendelsjön.
    Anders Arnell, Karin Gerhardt. Medskådare Berndt Godin.
    Fritidshus 200 m från fågeltorn. Inland vid sjö, dock små vattenytor synliga så här års; tomten är ca 3000 m2. Frisk nordvind, växlande molnighet, 10-15 grader. 4 tomtX: fjällvråk, blå kärrhök, tornfalk och storskrake. Den sistnämnda kom överflygande medan vi jobbade på mesar i avlägsna grantoppar. Överraskningarna gör tomtSM! Mest exklusiva art var annars rödspov. I övrigt bl.a. vattenrall, svartsnäppa, st.strandpipare, bivråk och havsörn. Åtta rovisarter. Karaktärsfåglar: häger, ringduva, ladusvala och sädesärla. Saknade: många tropikflyttare som kanske försvann så sent som natten innan...Största besvikelse: den "högljudda" vinden (mycket asp på tomten) samt att vi inte kunde bestämma den uggla som flög på andra sidan sjön vid sextiden. Roligast: att vi ffg vann det interna Vendelsjö-mästerskapet, tack vare byte av tomt.Vi tycks ha drabbats av "60-förbannelsen"...vi hade alltid 60 arter från vår gamla tomt vid sjön och nu 60 igen, trots bättre tomt...var tidpunkten lagd för att vi skulle hamna på 60 igen?
    59 Skåne S. Västkustv 83, Bjärred.
    Mats Grahn, Catja Selga.
    Fristående hus. Ser havet, tomt 1500 m2. Växlande molnighet, måttlig till frisk NO vind, 15C. 7 forsärlor, 1 blåhök.
    59 Uppland Blåsut Vendelsjön.
    Mats Freddriksson.
    Fritidshus. Inland vid sjö 950 kvm. Frisk N Växlande regnskurar. Vattenrall, Havsörn 2, Fjällvråk 3,Gråsiska 1.
    57 Uppland Solberga Rundmarö.
    Anders Haglund.
    Fristående hus. Ser hav. Blåsigt med nordan ca 10 - 15 m/s. Från lunch kraftiga vregnskurar. Bra rovfågelsträck med 61 sträckande fåglar varav sparvhök (24) och fjällvråk (15) var de vanligaste arterna. I övrigt ganska magert p g a den kraftiga nordanvinden.
    57 Öland Gårdby.
    Håkan Örtman.
    Fristående hus. 3 km från Östersjön men havet kan ses. Ca 1 300 m2 tomt. Soligt till att börja med men molnen tätnade efter hand. Hård Nv vind. Kul arter storlom, fiskgjuse och backsvala.
    55 Skåne Lomma.
    Per Olof Lippe.
    Lägenhet (2:a vån av 2). Ser hustak och några få träd. 2 km från Öresund. Mest soligt, svag nordvind, +18 grader som mest. Nytt rekord (50) redan kvart i tio. Två nya tomtarter - trädlärka och buskskvätta. Sju nya mästerskapsarter - 230 sträckande bläsänder och två konstflygande korpar var roligast.
    55 Skåne Bosarp, NO brösarp, 5 km till Hanöbukten.
    Dan Hammarlund.
    Fritidshus. I Verkeåns dalgång nära Brösarps backar. 1400 kvm gles tallskog omgiven av sandbackar bevuxna med gräs och tallskog. Lågt läge i dalgången vilket begränsar synfältet. Växlande molnighet, 15-19 grader, måttlig nordvind efterhand, regnstänk i samband med kallfrontspassagen kl 06:30. Nytt dagsrekord på tomten. Andrafynd av blå kärrhök och tornfalk. I övrigt bl a mindre hackspett, talltita, tofsmes, bivråk, lärkfalk, grå flugsnappare samt sjungande gransångare. Gott sträck av bofink, bergfink, mindre korsnäbb, järnsparv och sädesärla.
    55 Skåne Strandvägen 5, Landskrona.
    Peder Weibull.
    Fristående hus. Havsnära. Soligt. Glest morgonsträck som tog slut vid 8.30, då 53 arter inräknats, därefter mycket lugnt på fågelfronten.
    53 Sörmland Brostugan, Ludgo.
    Hasse Berglund.
    Fritidshus. Inland utan sjö (hör normalt fåglar från närmaste sjön), 2500 kvm. Klart och lugnt vid midnatt, på morgonen och framöver allt blåsigare, mkt frisk vind och klart-halvklart, mojnande till kvällen. Tomt-SM-arten storskarv dök åter upp, mycket rovisar (33 ormvråk bl a), sex obsar av minst tre olika havsörnar, 1 (!) fjäril, och fantastiskt lite småfågel i buskar och träd.
    52 Värmland Segerstad, Karlstad.
    Hans Bucht
    Villa. Skog med åkermark utan sjö. Kraftig nordvind hela dagen. Klart under förmiddagen och regnskurar under eftermiddagen. Tungjobbat i blåsten. Nytt tomtkryss nr 134, en havsörn som kom glidande mot söder rakt över tomten var mäktigt. Artantalet blev det lägsta hittills under RM, en artlista finns på http://www.xpress.se/~nova0096/RM2002.htm
    52 Bohuslän Orust, Hjälmvik.
    Stefan Olsson.
    Sommarstuga. havsnära. 3500 kvm. klart, soligt, N 6-8 m/s, max 19 grader. Svarthakedopping, Blå kärrök, Duvhök.
    51 Uppland Svinninge, Österåkers kommun.
    Kent Forssgren
    Fristående hus. Invid ett blivande naturreservat Karsvreta Träsk mellan Åkersberga och Vaxholm. Växlande molnighet, en regnskur, byig vind 2-12 m/s. 15 grader. Inga nya tomtkryss (144). Endast en korssnäbb en bändel. Missade ett tiotal som jag normalt ser varje dag. (Min fru tvingade mig att arbeta med huset i flera timmar!)
    51 Västergötland Näset, 10 km väster om Alingsås.
    Anders Johnson. Medskådare Lars Sjögren och Lars Johnson.
    Fristående hus. Inland vid sjö. Klart väder med nordvind, frisk från 09.00. Roligaste arter var blå kärrhök och sädgås.
    50 Värmland Laddrågen, Älvsbacka.
    Jan Bengtsson.
    fristående hus på landet. 3 500 m2. Ser sjö, damm, horisont, lövskog runt huset Anteckningar kommer, när armen blir bättre ! 50 arter blev det i nordanvinden. Har nu sviter efter lördan i form av en "spärrad" armbåge. Ja satt väl för länge på nocken i nordanvinden med böjda armar och kikarn mot ögonen. Flera roliga arter blev det !!! 05.21 - 08.00 klsrt rel. vindstilla Växl. moln, från 08.00 frisk-hård N vind + 11. Bl. a kattuggla 2 ex, sparvuggla 2 ex, mindre hackspett hörd, forsärla 1 ex, nötkråka 1 ex, sparvhök 1+1+1+1. Vore fint med en total sammanställning av hur många arter som sågs totalt detta dygn.
    49 Uppland Vendelsjön.
    Ingemar Lindquist Medhjälpare Bernt och Torsten Thorssell.
    Fritidshus. Inland vid sjö. Blåsigt. Bla. Blå kärrhök, Vattenrall, Fasan (oväntat) mm.
    45 Västergötland Källedalen, Fröstorp Tibro
    Patrik Åberg.Medskådare Musse Björklund
    Fristående hus. Skarven mellan skog och odlingslandskap. Kraftig nordlig vind god sikt, eftermiddagen dock regnskurar. Blå kärrhök, stenknäck, skogsduva.
    44 Skåne Kivik
    Agne Paulsson
    Villa. 800 kvm tomt vid skog 1,7 km från havet. Omväxlande molnigt och soligt. Gulhämpling,smålom,blåhake.
    44 Bohuslän Stockens väg 4, Gullmarsberg.
    Nisse Henriksson. Medskådare Daniel Henriksson.
    Fristående villa. Ligger 250 m från Gullmarsvik, en vik av fjorden Gullmaren. Tomten är på ungefär 1000 kvadratmeter. Har stort synfält från speciellt taket. Strålande väder. Lite moln en stund mitt på dagen. Vinden rätt hård från NV-N, men störde inte oss speciellt, då vi är bra skyddade av ett berg för de kalla vindarna. Började dagen i mollskinnsbyxor, men fick allt krypa i de korta längre fram för att inte förgås helt. Vi tar det tråkiga först. Kunde inte "hänga in" så vanliga arter som: knölsvan, bara 2 säkra rovfågelsarter, inte en enda vadarfågel,bara större hackspett, normalt ses eller hörs både gröngöling o spillkråka nästan varje dag, och mindre sågs 2 dar i rad innan den här. Bara 1 hussvala sågs, dagen innan sågs alla 3 normala i hyfsade antal runt huset. Inga piplärkor. Dåligt på mes o finkfronten, inte ens gråsparv sågs. Borde nog matat in några! Det märks också att den gamla "blykowan" från 67 med sina 25x inte riktigt räckte till. Nu fanns bland ej bestämda brun kärrhök, pilgrimsfalk, piplärka, korsnäbb, hämpling o sävsparv. Nu det POSITIVA! Dagens fågel blev vår årliga varfågel, som alltså redan var på plats. Sågs hela dagen på sina vanliga jaktplatser. Jag kunde också hänga in 2 nya tomtkryss. Först sågs 5 bläsänder (väntad), senare på dagen sågs en hane av törnskata från oväntad obsriktning (skickar särskilt mail om dessa). Sonen kunde också klämma några nya: bläsand, fisktärna o varfågel. Missade tyvärr törnskata, men såg fiskmås som inte kom med på min lista. Han närmar sig nu de 100. I övrigt gladde 3-4 svarthättor o 1 trädgårdssångare oss, när de frossade av fläderns bär alldeles nedanför taket. Amiraler flög mellan buddlejan och plommonträdet. Rovfjäril, pågelsöga och en mindre art av pärlemor sågs också.
    44 Närke Flyhagen.
    Benny Fredriksson, Berit Svensson.
    Fristående hus. Storskog. Solig morgon senare mulet och tidvis lätt regn. Roligaste arter: Båda korsnäbbarna i träden närmast och en flock på 30 stjärtmesar. Trots att jag är halvdöv och att tomten ligger långt uppe i storskogen lyckades jag få ihop 44 arter. 6 mer än i fjol.
    44 Sörmland Skiringe gård, Norr Flen i centrala Sörmland.
    Andreas Grabs
    Fristående hus. Utsikt över sjön Orrhammaren. Omgiven av ekhagar. Inland. Svag vind tidig morgon, senare frisk nordlig med enstaka regnskurar mot eftermiddagen. Roligaste arter, fjällvråk (ny tomt), dubbeltrast, gluttsnäppa och en ob.stäpp/ängshök (ej medräknad i artantalet).
    43 Västmanland Södra Ås, Nora kommun.
    Anders Carlberg.
    Fristående hus. Inland vid insjö (Åsbosjön). Nordlig vind. Växlande molnighet. Regnskurar med några åsksmällar. + 14 C. Blå kärrhök 2 ex, Storlom 1, Trädpiplärka 1, Lövsångare 2, Ladusvala 25, Buskskvätta 1, Stenknäck 5. Älg 3 Inga cikadavårtbitare men grön vårtbitare och kärrgräshoppa. Alla järnsparvar,tiotals igår, var totalt bortspolade.
    43 Öland Gettlinge.
    Wilhelm Dietrichson.
    Fritidhus. Vid Alvaret, 1,5 km till havet. Växlande molninghet och tidvis frisk vind. Fjällvråk, återsträck av ladusvala och sädesärla samt en havsörn som landade vid Eckelsudden (5 km avstånd).
    42 Norrbotten Fårön, norr om Piteå.
    Peter Nilsson.
    Fristående hus. Vid havet. Regndroppar i luften på morgonen. Avslutades med halvklart. Måttlig-frisk vind. Då var det roliga slut för i år! Ringmärkning: 36 märkta av 6 arter. extremt lågvatten. Som vanligt finns infon också på http://www.communique.se/medit/tomtsm02.htm
    42 Öland Vickleby.
    Lennar Carlsson.
    Fristående hus. 3 km från havet, 750 m2. Mager dag. Samtliga arter observerade flygande. Inga sångare alls och bara en mås (en gråtrut). Ev såg jag labb på långt håll från taket. Endast tre arter har setts på tomten, koltrast, sädesärla och talgoxe. Jag kommer igen nästa år...
    42 Sörmland Trillans väg 2, Jarlaberg, Nacka.
    John Sångberg.
    Lägenhet (3 tr) med balkong. Ser Stora Värtan på långt håll.
    Tornseglare 2, fjällvråk, havsörn.
    41 Skåne Harbäckshult utanför Örkelljunga.
    Patric Carlsson.
    Gård. Inland utan sjö.
    Regn på morgonen till 06.50, därefter soligt, svag nordlig vind. En liten regnskur 18.30 då jag avbröt.Trots gynnsamma förhållanden blev det ganska magert med arter. Ingen riktig fart på sträcket, rovfåglarna lyste nästan helt med sin frånvaro. Om jag minns rätt dock mitt näst bästa resultat. Inget exklusivare än några tranplogar, en blå kärrhök och en rastande svart rödsjärt.
    41 Småland Väcklinge Reftele.
    Stefan Andersson.
    Fristående hus.Utsikt över södra delen av fågelsjön Draven. 1160m2.
    Soligt med stark nordvind, några regnskurar på em. Dåligt resultat! Sjön tömdes på normalt enkla arter dagarna före tävlingen. Pga av nordanvinden sträckte ingenting bortsett från några flockar tranor. Roligaste arter var annars Skedand, Brun kärrhök, Järnsparv, Stenskvätta.
    40 Skåne Sjövägen 29, Beddingestrand.
    Calle Ryberg.
    Fritidshus. 25 m från stranden på sydkusten.
    Mest sol. + 21°. Först svag, sedan ökande nordvästvind gjorde att sjöfågelsträcket inte syntes från tomten, som ligger på sydkusten. En hel del småfågel sträckte. Mindre korsnäbb nytt tomtkryss. Fasan och koltrast hade jag missat om fönstret varit stängt när jag bytte blöja på sonen.
    40 Småland Unnaryd.
    Willy Strömblad. Medskådare Birgitta Strömblad.
    Fristående hus. inland vid sjö. 900 kvm.
    Nordlig vind, nästan klart, mellan 12 och 17 grader. Roligast: Ropande kattuggla.
    40 Västergötland Bråbacka, Tibro.
    Tony Thurén.
    Fritidshus. Inland vid sjö.
    39 Blekinge Verstorp, Skärva naturreservat, Karlskrona.
    Henrik Wachtmeister
    Stuga på landet. i Lövskogsbryn mot åker och östersjövik 500m (har ej tubkikare) tomten ca 2000kvm. Vxl moln, svag-måttl ca N vind, ca +17 gr. Rödstrupig piplärka, lappsparv, gransångare och bergfink visar att hösten är här mycket svalor i luften
    39 Västerbotten Granvägen 5, Sävar.
    Mikael Wikström.
    Fristående hus. Skogsnära med utsikt över mindre odlad mark och Sävarådalen, 10 km från havet, 3000 kvadratmeter. Fördjävligt dåligt. Nordlig vind 7-10 m/s som mer eller mindre omöjliggjorde bestämning av tättingar på flyktläte, 4-10°C, tidvis lätt regn under eftermiddagen. 2 överflygande bändelkorsnäbbar som yttrade leksakstrumpetlätet ett 10-tal gånger. Dippade dock på spillkråka och järpe som hördes då jag lämnat tomten för att kolla på korsnäbbarna men som tystnat innan jag hann tillbaka.
    39 Finland På ön Äitsaari i Saimen, Södra Kerelen
    Terho Poutanen.
    Sommarstuga. Några dagsfjärilar såg jag inte, men två trollsländor: tummasyyskorento (Sympetrum danae) klo 13.32, ruskoukonkorento (Aechna grandis) klo 13.39.
    38 Småland Åsa gård, Norrahammar, ca 1 mil S Jönköping.
    Bob Lind
    Fristående hus. Tomt omgiven av åker- och betesmark, på håll barrskog. Skymtar Tabergs topp. Klar, kylig morgon med frisk N-vind. Mulnar på med regnskurar och mer blåst på em. Morgonens rovfågelsträck kul, bl a 2 blåhök, våldsam fart i blåsten. Nötkråkor som far runt hela förmiddagen, trevligt. Nya plöjet en magnet på sädesärla och stenskvätta.
    38 Blekinge Dalgången 23, Karlshamn.
    Mats Olsson.
    Fristående hus från 1930, med gamla frukträd, litet berg ca 5 m upp höjdledes. Äldre villaområde ca 1 km från havet och en yta av 750 m2. Klart till en början, tidvis växlande monlighet, frisk till hård N-Ne vind 13-18 grader C. Roligaste arten var rödstrupig piplärka som sträckte förbi. Annars en hopplöst tom dag trots väderomslaget som verkligen var på tiden.
    37 Småland Kaxholmen, ca 10 km N Huskvarna.
    Björn Merkell.
    Fristående hus. Tomten (1100 m²) ligger i en sluttning och har utsikt över Landsjön. Frisk N vind, klar sikt men framåt eftermiddagen regnskurar.
    37 Småland Hagstigen 9, Mörlunda
    Nicklas Strömberg.
    Radhuslägenhet med uteplats. Tomtstorlek 16m2, tallskog med liten glugg ut mot Mörlundaslätten Mulet till en börjar senare klart. Framåt klockan 9 mulnande igen och frisk vind. All info finner ni på http://svalan.environ.se/rappsyst/dagboken.asp?lokalid=18874
    36 Uppland Ennäset, Tjockö.
    Lars-Erik Berg. Medskådare Magnus Bladlund, Joel Hedlund.
    Fritidshus. Ser havet. Hård nordlig vind hela dagen,regnbyar efter lunch. 12 st sparvhök var roligast, annars var det de gamla vanliga tomtarterna.
    36 Halland Åled, en dryg mil från havet.
    John Strand.
    Fristående hus. 1200 m2, inland, utsikt över Nissans dalgång (ser dock inget vatten). Strålande sol. Nötkråka, rätt så mycket hackspettar (flera spillkråkor, större hack, gröngölingar).
    34 Skåne Ugglarp, Trelleborgs kommun.
    Peter Rusk.
    Fristående hus. Inland nära Börringesjön (ca 200m fågelvägen!? Tomt ca 6000 kvmj omgärdad av mestadels lövskog (ek och bok) samt åkermark. Morgonen klar och fin med svaga vindar. Ökad molnighet under fm och med den ökande vind. Under em klarnade vädret igen och vinden höll i sig. Stjärnklar kväll och natt. Hyfsat med 34 arter trots den lilla obs-tiden. Roligaste arter får jag väl säga Mindre korsnäbb samt Kattugglan som behagade ropa 23:00. Med en heldag skulle jag, idag, kunna lägga till Vit stork, Storspov, Trana m.fl. som en av mina grannar (deltog ej i RM) hade under dagen. Till nästa RM har jag satt målet 60 arter (om jag kan obsa hela dagen!) Också fortfarande hyfsat med fjärilar i görningen; Amiraler, Kålfjärilar, Nässelfjärilar, 1 Pärlemor av okänt "märke" samt 1 kartfjäril (hanne). Många Bålgetingar, humlor och bin. Däggdjur: Rådjur 2, Ekorre 1, Fälthare 2, Mullvad 1, Åkersork 1 (som katten "lekte med" samt 1 död näbbmus (katten?).
    33 Medelpad Sunnansjö, 5 mil NV Sundsvall.
    Rolf Eriksson, Margareta Wetterholm
    Fristående hus, f.d. lantgård med öppen jordbruksmark och ett mindre skogsområde. 6 ha stor tomt gränsande mot en sjö (Hassjön) och med en vida utsikt. Bitvis urdåligt väder med kraftig blåst och häftiga och kraftiga regnskurar som regelbundet förpassade oss inomhus. Därav ett något lågt artantal. Mellan regnskurarna sträckte fjällvråkar i snabb takt söderut. Det verkade som dom passade på att glida iväg när en blå himmelssnutt visade sig. I övrigt var roligaste obsarna av Större och Mindre korsnäbb samt Fiskgjuse. Vi såg även en sträckande duvhök, och det är inte ofta man bjuds på denna delikatess.
    33 Västergötland Vimbrogatan 18, Blidsberg.
    Ingemar Larsson.
    Fristående villa. Inland med mycket skog. Ätran i dalgång mot öster. Ser inte mycket av vattnet p.g.a. lövträd. Tomtstorlek 850m2. Lite dimma på morgonen. Mest sol på dagen, mulet stundtals. Blåsigt. +4 grader vid 7-tiden. Frampå dagen 15-20 +grader. Inga ovanliga arter dök upp, inte heller några nya tomtX. Det roligaste var nog en strömstare som drog några strofer vid ån. Några transträck noterades. Dagarna före RM-et hade jag både nötkråka och mindre hackspett men tyvärr inte under tävlingsdygnet.
    33 Värmland Tallåsen, Sulvik.
    Anders Fransson.
    Fritidshus. Skogstomt. Ingen utsikt. Sol. Kraftig nordanvind. Många nötkråkor i rörelse Svårt med tättinglätena för alla vindprasslande lövträd.
    33 Uppland Tegelhagen, Sollentuna.
    Johan Nilsson.
    Radhus i radhus/villaområde. Inland utan vattenkontakt, 35 kvadratmeter tomt. Byig nordlig vind, blå himmel senare på dagen ösregn. Tornseglare mest oväntad, sädgås och storskarv annars de ovanligaste.
    32 Östergötland Torpön Ydre kommun, vid sjön Sommen.
    Ola Göransson, Marie Nilsson medskådare.
    Sommarstuga. Ligger vid sjön, 15 m ifrån, hag- och skogsmark omkring. Blandad kompott. Sol, halvklart, mulet, halvklart, regn och halvklart. Sådan var dagen. Jag hade nog hoppats på en artrikare dag. det var inte någon direkt sträckrörelse igång. Men 12 tranor och c:a 50 storskarvar sträckte. Annars jagade en duvhök och en fiskgjuse flera timmar under förmiddagen intill stugan. En kattuggla hördes kvällen innan vid 22.00 men inte efter 00.00, tyvärr. Tättingarna var det inget drag på alls. Däremot drog det förbi en motorcykelkaravan på drygt 100 "bågar" häftigt!
    32 Halland Rantzaugatan 3, Varberg.
    Pontus Grönvall.
    Fristående hus. 900 kvm, 150 m från havet. Solsken, och nordlig vind. Startade morgonen på taknocken men fick flytta ner på gräsmattan efter en knapp timme när en mogonpigg badare gjorde sig beredd på kärringhålans nakenbad. Vill ju inte bli anmäld. Dåligt med sträckande fågel. Fick heller aldrig in gråsparv, trots 10 kg fågelfrön. Största glädjen är att jag slog nestorn Bengt Stridh med en art...
    31 Västmanland Enhagen, Västerås.
    Bengt Stridh.
    Fristående hus i villaområde. Utsikt över Västeråsfjärden. 848 m2 tomt. Måttlig-hård nordlig vind hela dagen (max 15 m/s uppmätt). Vinden blåste bort chanserna till ett anständigt antal. Dagens antal hade inte ens varit rekord för en decemberdag på min tomt!!! 1 dubbeltrast, 5(7?) tranor, 2 grågås, 1 ormvråk, 50 ladusvalor, 19 storskarv, 2 havstrut. Inga fjärilar. Stor fladdermus, mustasch/brandts fladdermus, buskvårtbitare, ekorre. Alla detaljer med artlista, antal etc finns på http://www-pp.hogia.net/bengt.stridh/Enhagen/Enhagen2002.html
    30 Norrbotten Övre Buddbyn, Boden.
    Mats Bergquist. Medskådare Viktor Persson.
    Fristående hus. Tomtens storlek 1110 kvadratmeter. Tomten är omgiven av odlingsbyggd med en sjö inom tubhåll. Hård nordlig vind, mulet till halvklart, någon lättare regnskur. +9 grader.
    30 Uppland Jakobsberg.
    Ulf Larsson.
    Fristående hus. Uppvuxet område, tallskog, 1km till Mälaren, 1km till Järvafältet. Halvklart/mulet, frisk/hård N-vind. Sämsta resultat under de tre år som jag deltagit. Många dippar. Kuriosa: En obs att notera var gröngöling som hördes genom telefon vid samtal med medtävlare (Johan Nilssons), gröngöling (sågs även på korrekt sätt senare..). Tuppen hördes även i år.
    29 Uppland Issjö vid Länna kyrksjö utanför Norrtälje.
    Daniel och Sara Dagernäs.
    Fritidshus. Tomt med skogsankytning av en flik av sjön kan ses. Växlande molnighet med regnskurar och en frisk nordlig vind. Temperatur ca 15 grader. Fyra storskarvar flög förbi och det har jag aldrig sett vid den sjön tidigare.
    28 Västerbotten Umeå.
    Eva och Gunnar Selstam.
    Kedjehus. I Umes utkant - inland utan sjö och ingen sträcklokal.
    Vårt tidigare rekord är 29 arter på riksmästerskapet. Dagen började bra med 20 arter redan kl 8.37. Många fina arter, men inga tomtkryss dock. Nu har emellertid kuling satt in med 20 meter per sekund i byarna. Vi har bara sett ytterligare 3 arter mellan 8.37 till 14.30. Umeå har haft dåligt väder de tre tomtskådardagar vi har varit med, men det är roligt ändå och vi hoppas att vinden mojnar mot kvällen. När kulingen satte in så försvann nästan alla fåglar. Vi fick inte ens pilfink, kaja och flera andra arter som vi normalt ser varje dag!
    27 Hälsingland Lillhaga, Ljusdal.
    Tony Persson.
    Fristående hus, äldre villaområde. 100 m till Ljusnan. Blandat väder med sol, regn, stark och svag nordlig vind. Jagande sparvhök, storskrake och ung domherre mest oväntade fynden.
    27 Småland Bankeryd.
    Håkan & Axel Ydregården
    Fristående villa.Bankeryd ligger intill Vätterns s v spets. Huset ligger ca 2 km s om sjön där den gör en bukt.
    Klart på morgonen, med frisk nordan. Mulnande fram på e.m. och tidvis regnskurar. Roligaste art? Kanske ärtsångaren. Fortfarande mindre korsnäbbar i rörelse.
    26 Småland Norhagen Lemnhult.
    Tommy Merkert, Inger Lundström

    Fristående hus. Skogsmark i inlandet.

    På morgonen klart och plus 10,under dagen mulet och blåsigt. Det såg väldigt lovande ut på morgonen med fint väder och en ropande kattuggla 05.30, men dagen blev tyvärr väldigt fågelfattig och vi noterade vårt lägsta resultat sedan starten 1998.
    26 Uppland Cellovägen 45, Gottsunda, Uppsala.
    Anki och Peter Hambäck.

    Lägenhet. 1:a våningen med mycket begränsad utsikt från balkong. Dock ligger balkongen invid skogskorridor där en del fågelflyttning sker.

    Kraftig N-vind men rel klart väder fram till 9. Regnskurar under em och kvällen. rots begränsade möjligheter till riktigt bra resultat är det ändå roligt att stiga upp tidigt en morgon och se vad ens närmiljö kan bjuda på även om det var trist att det skulle vara så blåsigt. Nytt lägenhetskryss fick vi i alla fall. En grågås flög över. Dessutom hade vi faktiskt en storskarv! En väldigt stor ansamling av ladusvalor på kvällen förgyllde även anrättningen.
    25 Uppland SÖ Gräsö, utanför Öregrund.
    Tomas och Jonas Moll och Ingvar Skoog.

    Fritidshus.Havsvikstomt med bergig skog, betesäng, alslyområden, vassvikar och havtornssnår.

    NNV-lig blåst med kulingvindstötar, upprivna moln i svartgrått och vitt med fina regnbågar. Kaskader av vågorna mot skär och grund. Lågt vattenstånd. Min +12 grader C. Minst 3 havsörnar (en adult) och flockar av storskarv. Ett vackert par av större korsnäbb, tillsammans med en 2 K? (rödaktig) och en 1 k-fågel. Synd att dagen (helgen) bjöd på hårt väder. Kulingvindarna med piskande regn störde. Normalt brukar vi ha ca 50 arter.
    18 Uppland Viksjö, Järfälla.
    Mia Ojala.

    Villa med 500 kvm tomt. I blandskog med några kilometer till Mälaren.

    STORM HELA DAGEN. Klart på morgonen, mulet och regn på eftermiddagen. Det extremt dåliga vädret gjorde att be vanligaste fågelarterna var i farten.

    Uppdaterad 2003-05-06

    Bengt Stridh

    Tillbaka till startsida för Klubb Tomt 100

    Räknare besökare sedan 9 september 2002